Region JH inför organiserad testning för prostatacancer

LÄNET (JT) Tillsammans med övriga fyra norrlandsregioner byggs en gemensam organisation upp. I ett första skede kommer samtliga män i Jämtland som är 50, 56 och 62 år att erbjudas testning.

Publicerad

Prostatacancer är både den vanligaste och dödligaste formen av cancer hos män i Sverige. Region JH vill nu införa en organiserad prostatacancertestning (OPT) för att skapa en jämlik, tillgänglig och högkvalitativ prostatacancertestning.

I ett första skede kommer alla män i länet som är 50, 56 och 62 år att erbjudas PSA-prov för att testa sig för prostatacancer. Det är kapacitetsbrist inom urologi samt bild- och funktionsmedicin som gör att erbjudandet till att börja med begränsas, men på sikt är tanken att alla män i åldrarna 50-74 ska erbjudas testning.

-- Genom tester kan vi minska död och lidande i prostatacancer och även sänka kostnaderna för behandling av prostatacancer. Målet är att prostatacancertestning i framtiden ska utföras på ett strukturerat, jämlikt och kvalitetssäkrat sätt i hela Jämtland Härjedalen, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS