Kalejdoskopet – Rivningar av minnen från Bräckes storhetstid

BRÄCKE (JT) I dagarna river maskiner ned fastigheten Hantverksgatan 21, som del av ett större rivningsprogram. Därmed försvinner stora delar av resterna från efterkrigstidens välfärdsutveckling, ironiskt nog med hjälp av den typ av maskiner som en gång byggde upp den.

Publicerad Senast uppdaterad

När det andra världskriget tog slut 1945 fanns en hel del att bygga upp. Där hade Sverige en god utgångspunkt med råvaror som skog och järn, dessutom hade man stått utanför kriget och hade en oskadad infrastruktur att utgå från. Exportindustrin gick för högvarv och påverkade även avlägset belägna samhällen som Bräcke. 

Här fanns inte enbart skog som ägdes av de stora skogsbolagen, utan mycket ägdes även av mindre, privata skogsägare. Dessa kunde dra nytta av Jämtlands Skogsägareförenings expanderande verksamhet med skogsbruksområden, ett nytt inslag där Jämtland var pionjärer i utvecklingen. 

Sveriges första skogsbruksområde startade i Hammerdal 1955 och följdes några år senare av bland annat Bräckebygden. Skogsbruket motoriserades och vägar byggdes för att förbinda även avlägsen bygd med samhällscentrat Bräcke. 

Här vid Revsundssjön och E14, mellan kyrkan och det centrala samhället i Bräcke låg sågverket fram till nedläggningen 1968.

För mindre skogsägare var det inte lönsamt att investera i fordon och maskiner samt anställa personal, men genom att gå samman i skogsbruksområden kunde de använda sig av skogsägarrörelsens resurser. 1953 köpte också Jämtlands Skogsägareförening sågverket i Bräcke av familjen Edling. 

En tid av uppsving kunde därefter noteras, med hög grad av tillförsel av virke och en mer stabil verksamhet över hela året på sågverket där det arbetade cirka 55 personer. Ett annat företag som hade framgångar vid denna tid var Tico AB, som tillverkade hydrauliska lastkranar och från 1955 hade en stor del av sin tillverkning i Bräcke. 

Tillväxten inom skogsbruket och industrin ledde förstås till kringeffekter, det behövdes bensinstationer, butiker, skolor och bostäder. Men produktionen i övriga världen ökade så småningom och sågverket i Bräcke lades ned 1968. Tico ingick i nya ägarkonstellationer och produktionen i Bräcke lades ner. 

De miljöer som byggdes står ironiskt nog inför maskiner som påminner om de som en gång motiverade deras uppförande, men den här gången ska det inte byggas eller göras något produktivt utan nu ska det rivas. 

 

Powered by Labrador CMS