Likt ett sjörå lurade Josefina Elvira Asker Beck förtrolskt i ån.

Näcken i Bäcken – en blöt historia

HACKÅS (JT) Någon timme strax innan Näcken i Bäcken drog i gång öste regnet ner. Farhågorna om kvällens föreställning eventuellt kunde ställas in ökade. Men strax innan hoppet gav upp slutade regnet. Årets Näck enligt juryn blev Ross Campbell medan publikens val blev sjörået Josefina Elvira Asker Beck.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är förståeligt varför arrangörerna väljer Billlstaån. Alla som läst eller hört om svensk folktro kan känna igen sig i miljön som är längs med ån. När musikerna sedan spelade var det som om nivån i förtrollningen höjdes.

Vad är historian bakom Näcken i bäcken?

–Näcken i bäcken satte förut ihop med en spelmansstämma. Den var ett avslut på stämman och var i början väldigt smal och traditionsbunden. Det var bara män som fick vara med. Sedan har Näcken i bäcken breddats och traditionsbundenheten släppte en del. Nu får och vill kvinnor vara med. Däremot har Näcken i bäcken gått tillbaka till det traditionsenliga en del, fast utan ett kvinnoförbud.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS