Eolus vill bygga vindkraftpark utanför Rätan

RÄTAN (JT) Företaget har lämnat in ansökan om att få bygga Nordkölen vindkraftpark med upp till 28 vindkraftverk.

Publicerad

Den el som skulle tillföras genom parken beräknas uppgå till 560 GWh årligen, vilket motsvarar hushållsel för över 100 000 hushåll per år. Det område som nu kommer ifråga har valts ut med hänsyn till aspekter som vindstyrka, geotekniska förutsättningar och tillgänglighet, men även utifrån skyddsvärden för boendemiljö samt natur- och kulturvärden.

Eolus har tidigare ansökt om tillstånd i ungefär samma område men länsstyrelsen avslog då med hänvisning till att det finns kungsörn i området. Inför denna ansökan har Eolus undersökt kungsörn i området och anpassat de nya planerna så att örnarna ska kunna skyddas.

– Området är för bra för att vi inte ska arbeta vidare med att hitta en utformning som både tar vara på de väldigt goda vindförhållandena och samtidigt stör omgivningen så lite det bara är möjligt. Vi vet att vindkraftsparker väcker många känslor hos människor i området, men vi vet också att många med oss vill ha förnybar närproducerad el för den gröna omställning som är nödvändig för framtiden, säger Anna Gunnarsson, projektledare för Nordkölen vindkraftpark på Eolus.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS