Ung Reporter

Sven-Erik med fotointresserade besökaren Sven Beckman.

Utställning “När och fjärran” i Järpens kulturhus

JÄRPEN(JT) I helgen var det vernissage för Sonja Boström och Sven-Eriks Jönssons konstutställning i Järpens kulturhus.

Publicerad
Vissa överraskade med blommor vernissagen och utställarna till ära. på bild: Ann-Charlotte och Sonja.

Utställningen kommer hålla öppet fram till den 19 november. Temat för utställningen är “När och fjärran” där Sven-Eriks svartvita fotografier visar det vackra och enkla i vardagen med motiv som illustrerar olika känslor. 

Han ställer ut foton från det som omfamnar oss runt om i samhället. Sonja Boström har speglat temat med akvarellmålningar, en idé om avstånd, skala och att zooma in och zooma ut.

 Stämningsfulla snöflingor och tankeväckande konst lockade in nyfikna besökare i värmen innanför Järpens kulturhus portar i lördags. Det bjöds även på bubbel och tilltugg och vernissagen för utställningen “När och fjärran” av Sonja och Sven-Erik blev en lyckad tillställning. 

Tanken om att tillsammans skapa en utställning växte när Sven-Erik uttryckte för Sonja att han tyckte att det vore kul att göra något av alla hans foton som bara blivit liggande. Han menade att det skulle vara roligt att någon gång kombinera foton med akvarell. Sonja nappade på idén.

– Det var på den vägen vi började spåna kring att tillsammans göra någon typ av utställning tillsammans i Järpen, berättar de.

Besökarna Christina Forss och Elisabeth Wickzell tyckte att det var en spännande utsällning.

Sonja Boström, som bor i Hålland i Undersåker, är utbildad på konstskolan vid Åredalen folkhögskola och har tidigare medverkat i ett antal andra utställningar med sin konst. Under veckan ställer hon nu ut några av sina verk tillsammans med Sven-Eriks fotografier i Järpens kulturhus. Temat på utställningen är “När och fjärran” och utifrån Sonjas tolkning har hon skapat monokroma bilder i nyansen sepia som ska föra tanken till svartvita blekta fotografier. Hon menar att bilder av sånt som landskap, mönster och kartor kan vara svåra att läsa av utan referenspunkt eller skala.

 Tekniken hon använder sig av är akvarell som hon menar är en enkel teknik där få medel behövs, men som samtidigt kan vara en utmanande och utvecklande teknik.

Vad tänker personen i publiken på?
Med ett förstoringsglas kunde besökarna upptäcka detaljer.

– Man måste samarbeta med vattnets väg på pappret, säger hon.

 Sven Erik Jönsson har sedan barnsben varit intresserad av att fota och berättar att hans livs första fotografi togs med en lådkamera 1969, när han bara var 8 år. Sedan dess har han skiftat från kamera till kamera och fortsatt intresset för fotografering. Sven-Erik har på senare tid inte varit lika engagerad när det kommer till att fota men är nu tillbaka efter ett uppehåll och är tacksam och glad över att få visa upp sina verk.

Malin studerar Sven-Eriks fotografier, tagna i Undersåker likväl som i Kairo och New York.

Han berättar att han har tagit foton på bland annat ställen som Undersåker, Kairo och New York.

– Fotografierna pendlar mellan landskap, arkitektur och "streetfoto" och handlar om att fånga det som omfamnar oss.

Ljus, linjer, kontraster men även möten mellan människor är något Sven-Erik manifesterar med sina verk.

Akvarell är en enkel teknik där få medel behövs, samtidigt som den är utmanande och utvecklande, menar Sonja.

– Att se det vackra i det vardagliga och enkla är en känsla jag vill förmedla.

 Han säger att det var väldigt kul att folk ville komma förbi och titta på utställningen och att det även efter vernissagen har fortsatt att komma besökare.

– Det var läskigt att för första gången öppna dörrarna till kulturhuset, då man aldrig vet vad responsen ska bli. 

Utställning på temat “När och Fjärran”. Fotografier av Sven-Erik Jönsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS