Det nya vattenverket blir en miljard dyrare än beräknat, totalt landar kalkylen på 1,7 miljarder. Illustration: SWECO/Östersunds kommun

Kostsamma byggprojekt i Östersund får kritik av revisorer

ÖSTERSUND (JT) Östersunds nya vattenverk blir en miljard dyrare än planerat och för flera skolbyggen i kommunen har kalkylernas sprängts med råge. Det visar en ny rapport beställda av kommunrevisionen.

Publicerad

Det var i höstas som kommunrevisionen beställde en rapport av revisionsbyrån PWC efter att det uppdagats att åtskilliga byggprojekt blivit dyrare än beräknat.

Dit hör bland annat Östersunds nya vattenverk på söder där kalkylen sade 720 miljoner kronor men där en ny beräkning visar på 1,7 miljarder vilket gjorde att kommunen får hosta upp ytterligare en miljard kronor.

I rapporten från PWC återfinns också byggena av Lugnviksskolan samt Odensalaskolan. Lugnviksskolan skulle kosta 200 miljoner kronor men slutnotan blev 315 miljoner kronor. Odensalaskolan beräknades kosta 292 miljoner kronor men slutsumman stannade på 437 miljoner kronor. Rapporten anger att kommunen saknar en metod som gör att arbetet med kalkyler görs lika. Kommundirektör Anders Wennerberg kommenterar den kritik som uppstått med att kommunen har inlett ett nytt arbete som syftar till att få till stånd en bättre styrning av inom den kommunala fastighetsavdelningen där det finns flera helt nya tjänster.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS