Våra vardagstomtar får äntligen en dag ledigt

Småföretagarna – verkliga julhjältar. 

I takt med att snön faller och julstjärnor tänds i fönstren, är det dags att rikta strålkastaren mot våra verkliga julhjältar – småföretagarna. 

Visste du att det finns över en halv miljon småföretagare i Sverige? Företagare som skapar mängder av nya jobb varje år och, likt tomtens verkstad, håller hjulen i näringslivet snurrande för att göra Sverige rikare och skapa förutsättningar att investera oss ur en värld full av oroligheter. Majoriteten av dessa outtröttliga hjältar till företagare har också sin huvudsakliga marknad i närområdet där de bor och verkar vilket giva en livskraft till det lokala samhället med framtidsanda, jobb och skatteintäkter. 

Semestertider är för en företagare nästan alltid förknippade med en blandad kompott av jobb och ledighet, men på julafton kan de flesta av företagare ändå vara lediga. Ny statistik från Företagarnas panel visar att nio av tio företagare kommer att vara helt lediga på julafton och kan likt de allra flesta andra i samhället ladda batterierna för en dag. Så ser det dock inte ut under sommarsemestern då färre än hälften av alla företagare kan vara helt lediga. 

Resultaten visar stora variationer mellan olika branscher. Julhelgen tenderar att sakta in hjulen för exempelvis industrin och mer företagsnära tjänster samtidigt som företag med inriktning på konsumentnära tjänster såsom handeln och delar av besöksnäringen går desto starkare. Det sker också en viss förflyttning av ekonomisk aktivitet från stad till landsbygd under julhelgen. 

I branscher med högsäsong under julen är det också fler företagare som jobbar på julafton. Det är exempelvis dubbelt så vanligt för att en företagare inom handeln att jobba på julafton. Företagare som har anställda behöver också i större utsträckning jobba på julafton jämfört med en soloföretagare som lättare kan styra sin arbetstid. Att ha anställda kräver mer jobb, då företagens administrativa bördor tenderar att accelerera så fort ett företag anskaffat sin första anställd. En större verksamhet har också ett större behov att driftas och utvecklas – även på julafton. 

Nästa år ger oss en extra dag i form av skottdagen. Det innebär 365 dagar av flit till nästa julafton. Medan tomten har sina renar, har småföretagarna sin outtröttliga arbetsmoral. Låt oss uppmuntra våra småföretagare att ta en välförtjänt paus – de är trots allt de som håller vårt samhälle i rörelse. 

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen och Västernorrland 

Martin Daniels, statistiker Företagarna

 

 

Powered by Labrador CMS