Iryna Kuzina, Alina Kalashnikova, Iryna Yevdokymova, Viktoriia Kryzhanivska, Maryna Lytovchenko, Daria Yashkina och Olga Filippova är de sju starka kvinnor från Institutionen för sociologi vid Karazin Kharkiv National University som besöker Mittuniversitetet i Östersund. De ser sitt arbete, och samarbetet med MIUN, som en del i motståndet mot ockupationen och den kommande återuppbyggnaden av Ukraina.

Ukrainskt besök – med mänsklighet och framtid i fokus

ÖSTERSUND(JT) Mittuniversitetet i Östersund har i dagarna besök av sju kvinnliga forskare och utbildare från universitetet i ukrainska Kharkiv.

Publicerad

Besöket ingår i ett samverkansprojekt mellan MIUN och universitetet i Kharkiv. Allt började med att Minna Lundgren vid MIUN under den ryska invasionens första dagar etablerade kontakt med sina ukrainska kolleger, när hon hörde att deras universitetet träffats av rysk beskjutning.

Mittuniversitetets forskningscenter RCR (Risk and Crisis Centre) i Östersund forskar och utbildar kring risk, kris och säkerhet. Sedan december 2022 deltar man i ett samarbetsprojekt med kollegor från institutionen för sociologi vid Universitetet i Kharkiv. Projektet går ut på att hålla ett antal digitala seminarier i risk- och kristeori med sociologilärare i Kharkiv, och sedan hjälpa dem att utveckla en kurs som på sikt ska ingå i deras ordinarie kursutbud.

En workshop för lärare och en kortare winterschool för studenter från Kharkiv kommer att genomföras på Mittuniversitetet under projekttiden. Projektet finansieras av Svenska Institutet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS