Lena Berglund på plats när sjökabeln kom på plats.

Sjökabel över Vattudalen bidrar till vädersäkring

STRÖMSUND (JT) Ett stort arbete är påbörjat av E.ON som nu lagt en sjökabel i Ströms Vattudal som förbinder nätstationen på Vedjeö sidan med Furunäs.

Publicerad

Investeringen i sjökabel och anslutningarna kostar tre miljoner kronor. Hela arbetet med spänningsomläggning motsvarar en investering på närmare 20 miljoner och beräknas pågå ytterligare några år. 

– Elkabeln över Ströms Vattudal syftar till att sammankoppla elnäten på respektive sida vattendraget och då möjliggöra en reservledning till kunder på båda sidor. Vi förbereder även för en spänningshöjning från 10kV till 20 kV i området. Det här är en otroligt viktig satsning som kompletterar det stora vädersäkringsarbete som vi nu genomfört i området under många år, säger Lena Berglund, regionchef nord på E.ON.

Förra våren genomfördes en besiktning av sjöbotten med hjälp av undervattensdrönare. Elkabeln ankras i den nybyggda nätstationen på Vedjeön och går med hängkabel ner till vattnet och tas emot på Furunäs. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS