Orkidé skapar problem för skogsägare i Görvik – fick nej till avverkning

STRÖMSUND (JT) När Mark- och miljööverdomstolen konstaterat att artskyddet är viktigare än att bevilja dispens för markägare att avverka skog uppstod intensiva diskussioner bland skogsägare. Ett aktuellt ärende hos Länsstyrelsen är nu den sällsynta orkidén knäroten som ställer till det för en markägare i Görvik.

Publicerad

Skogen sköts av Norra Skog som har begärt dispens för 6,2 hektar av totalt 12,9 hektar. Skogsägaren Ingeborg Andersson meddelar via sitt ombud i Norra Skog att det är en för stor del av arealen. 

– Det är en brännande fråga för många strömsundsbor som hamnar i kläm. Vi är ombud för 300 markägare i området, och Ingeborg är en av dem som vi hjälper med olika typer av skogstjänster. Under den här processen har det visat sig att det på hennes mark växer Jämtlands vanligaste orkidé, knäroten. Trots att knäroten är rikligt förekommande i Jämtland och på senare tid har setts återetablera sig väl i ungskogar och till och med i contortaskogar, så är den kvar på listan över skyddsvärda arter, säger Tobias Jonmeister, virkesområdeschef Östra Jämtland Norra Skog. 

– De aktuella skogsägarna har ofta skött sin skog i generationer och nu är det dags att skörda gammal döende skog och ersätta den med nya växande plantor. Så får vi nej av hänsyn till att det förekommer knärot på drygt hälften av arealen. Eftersom växten förekommer rikligt både på fastigheten och kringliggande områden söker vi dispens. I Strömsund är det många privatpersoner och företag som är beroende av ett aktivt skogsbrukande då skogsintäkter ger både kommunalskatteintäkter och är ett viktigt tillskott i kassan för de som lever på glesbygden. De ökade inskränkningarna från myndigheterna slår hårt mot den enskilda skogsägaren. Idag har vi i Sverige dubbelt så mycket skog som för 100 år sedan, vilket till stor del är för att små privata markägare har skött sin skog, något som de önskar fortsätta att göra även i framtiden, säger Tobias Jonmeister. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS