En kraftfull generator som ger Curt Jonssons hus ström är placerad strax nedanför bron över Edsån.

Egen energiproduktion ger huset ström

EDET (JT) Curt Jonsson i Edet utanför Strömsund behöver inte bekymra sig över skenande elpriser eftersom han förser huset med ström från egen vattenkraft, solpaneler och vindkraft.

Publicerad Senast uppdaterad

Sedan 1979 bor Curt Jonsson i det hus som byggdes 1871 och där hans förfäder ägnade sig åt företrädesvis jordbruk. Själv ägnar sig den uppfinningsrike 66-åringen sig åt att odla och sälja sallad till butikerna i omgivningen.

Jag levererar cirka 3000 salladshuvuden under sommarsäsongen, säger han. Det är dock inte det enda han sysslar med. Ett hus behöver både värme och el och det har Jonsson fixat. –Det blir att elda mycket under vintern, men vad gäller el är jag inte alls uppkopplad på nätet. Jag producerar min egen el, förklarar Curt Jonsson.

Hans morfar Jakob Edesund flyttade in i huset i början av 1900-talet. Då fanns förstås ingen el vilket gjorde att senare bestämde han sig för att ordna egen elförsörjning,

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS