
Efter strömavbrotten – så vill Eon vädersäkra i Strömsund
STRÖMSUND (JT) En delegation från Eon har träffat både Strömsunds kommunstyrelse och elabonnenter från områden som blivit drabbade av elavbrott.
Samma kväll som mötet i Strömsund ägde rum blev det ironiskt nog strömavbrott i bl a Gubbhögen, Ringvattnet och Alanäset. Träd hade fallit över ledningar, något som åtgärdades under kvällen.

Att strömmen försvinner för Eons kunder har varit ett ständigt bekymmer, även om många vittnar om att det blivit bättre med åren med stabiliteten i elnätet. I Strömsunds kommun finns 9000 elnätskunder och 227 mil ledning.
– Man är lej på Eon, men man förstår hur det kan bli när man ser på ledningarna. Vi har varit utan ström i 30 timmar vid något tillfälle. Vad ska man göra? Spela Yatzy med käringa, säger Bengt Zachrisson från Renålandet.
– Vedkamin och åkarbrasa, kommenterar hans bror, Tore Zachrisson, också från Renålandet.
– Avbrotten har berott på det omväxlande vädret med snö som i blidväder tyngt ner träd som fallit över ledningar. Nu blir det en sjökabel mellan Risnäset och Vedjeön, som gör det möjligt för strömmen att gå runt Ströms Vattudal med flera kontaktpunkter, säger regionchefen Lena Berglund som kallat till mötena.
– Det blir också skogliga åtgärder med breddning av ledningsgatorna och fortsatt röjning. Vi laserskannar med helikopter och kan se exakt varje träd. Nästa år kommer vi att arbeta med drönare, men röjning blir det redan i år, berättar Henrik Hjeltström, gruppchef hos Eon.

– Den senaste perioden var det ett 40-tal personer som jobbade med störningen och två helikoptrar var i gång, en för besiktning och en med klippaggregat. Nästa år går vi över till drönarteknik och AI, som gör att det blir ännu bättre att lokalisera var avbrotten är. Vädersäkringarna går åt rätt håll. Inom två år räknar vi med att det ska vara klart med sjökabeln som gör att ledningen går runt Ströms Vattudal. Utmaningarna framöver är bristen på linjemontörer, maskiner och beredare (personer som bl a gör markavtal), säger Henrik Hjelström.
Problematiken med tung snö var också en del i redogörelsen som kommunstyrelsen fick ta del av.

– Det är ju inget unikt, det har vi varenda år, men vi fick en redogörelse för hur Eon tänker sig att vädersäkra nätet, och information om den nya tekniken som de tänker använda i framtiden och det är ju jättespännande och det var många frågor kring det. Tidigare var det fler människor som hörde av sig till oss på kommunen om elavbrotten och det var större frustration. Nu tror jag att människor i vår kommun, har förberett sig och har lösningar, säger Susanne Hansson, kommunstyrelsens ordförande.

– Man får ju nervsammanbrott. Vi har haft strömavbrott 40 timmar vid 15 tillfällen. När frun bakar och degen går åt helvete – det är bekymmersamt, säger Per Hugosson från Ringvattnet, en av besökarna i Strömsund.
– Vi har haft avbrott 12-13 timmar, och jag använder ett 12-voltsbatteri till cirkulationspumpen när det är avbrott. Om batteriet tar slut kan jag ladda det via bilen. Vi kan ju elda ute och laga mat, kommenterar Gunnar Lindahl från Avaträsk.
Vädersäkring, isolering av kablar, röjning – allt ska genomföras enligt Eon som hittills lagt ner cirka 11 miljoner på förbättringar och två miljoner i avbrottsersättning.