Småföretagen gör semestern roligare
Om man lyfter blicken är faktiskt inte riktigt alla lediga. En del ser i stället till att göra din semester så rolig som möjligt.
Visst är det härligt med semestersverige? Flödena på sociala medier svämmar över av bilder från skärgårdskrogar, minigolfbanor och glasskiosker. Men om man lyfter blicken är faktiskt inte riktigt alla lediga. En del ser i stället till att göra din semester så rolig som möjligt. Det kan vara krögaren som serverar dig på uteserveringen eller minigolfägaren som håller öppet veckans alla dagar. Vi talar om landets småföretagare.
Vilka andra skulle driva glasskiosken, jordgubbsståndet, turistbussen eller skärgårdskrogen? Det är också där - hos en småföretagare - som många unga har sitt allra första jobb. Man lär sig att komma i tid, ta ansvar och får avgörande erfarenheter för ens vidare karriär. Men kanske viktigast av allt: man ser att hårt arbete lönar sig.
Men som småföretagare är det sällan så enkelt. I stället blir man ofta träffad av politikens iver att reglera, kontrollera och säkerställa. Från EU-kommissionens hållbarhetsdirektiv till vår egen inhemska snårskog av arbetsrättsliga regler, förvirrande momssatser och lapptäcke av avdrag och undantag. Regelkrånglet är en huvudvärk för svenska företagare som varje år kostar över 370 miljarder att följa, enligt Tillväxtverkets beräkningar.
Riksdagens semester är lång. Fram till att kammaren åter öppnas den 9 september har våra förtroendevalda politiker gott om tid att fundera över lösningar på landets utmaningar. Så här kommer några tips.
Gör det billigare att anställa
Småföretagen är Sveriges största arbetsgivare. Men de kan bli ännu större om arbetsgivaravgifterna sänktes. Vårt förslag är att utöka växa-stödet till att omfatta de fem första anställda och höja lönetaket till minst 40 000 kronor.
Reformera LAS
Efterfrågad kompetens måste trumfa anställningstid. Undantagen för turordningsreglerna måste bli fler för en mer flexibel arbetsmarknad.
Skrota Arbetsförmedlingen - inför en kompetensförsörjningsmyndighet
Arbetsförmedlingen misslyckas med sitt uppdrag och Sverige närmar sig 10 procents arbetslöshet - resultaten talar sitt tydliga språk.
Kommuner och regioner ska omfattas av förenklingspolitiken
En stor del av ett företags kontakter med det offentliga sker lokalt. Villkoren för att driva företag varierar därför kraftigt över landet. Ska det vara lätt att göra rätt behöver alla kommuner och regioner arbeta serviceinriktat och vara effektiva i sitt arbete.
Nästa sommar är det slutspurt inför valet och då finns det inte mycket tid till eftertanke. Däremot finns det 500 000 småföretagare som ni kan få till er sida med rätt politik.
Joakim Sjöstedt, Regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen och Västernorrland