Det finns stora naturvärden i den här skogen i västra Offerdal Nordbyn Vallsta.

Länsstyrelsen: Höga naturvärden där vindkraften planeras

Höga naturvärden har nyligen identifierats i Offerdal där Vattenfall vill bygga en av Sveriges största vindkraftsparker.

Publicerad

Ett av områdena där Länsstyrelsen identifierat höga naturvärden ligger på kommunens mark i Nordbyn i Offerdal. Området har enligt länsstyrelsen ”Mycket stor betydelse för flora och fauna”.

I samband med att kommunens vindbruksplan antogs 2010 beslutade politikerna att vitmarkera området för vindkraft i Nordbyn och västerut. Redan då konstaterade länsstyrelsen att området var unikt med bland annat Orrflon och dess orrspel på våren och att det är av riksintresse för rennäringen, majoriteten av de boende var redan då emot en vitmarkering av området på grund av naturvärden, fornlämningar och närheten till boende. Men politikerna beslutade trots detta att vitmarkera området. Nu har länsstyrelsen varit på plats och identifierat naturvärdena.

Under 2018-219 genomförde länsstyrelsen en omfattande inventering av naturvärden i Jämtland. Fokus låg på att hitta kalkbarrskogar, som är sällsynt och värdefullt. Fyra delområdena på kommunens mark Nordbyn 1:27 har identifierats att ha höga naturvärden med bland annat kalkbarrskog. Något som innebär restriktioner om hur marken får exploateras och användas.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS