“Folk måste förstå att jag inte kommer att utsätta medborgarna för en situation där de blir utan internetuppkoppling”, säger Mikael Westin (C).
“Folk måste förstå att jag inte kommer att utsätta medborgarna för en situation där de blir utan internetuppkoppling”, säger Mikael Westin (C).

På tisdag avgörs fiberfrågan i Ragunda: “Vi kommer lösa det här”

HAMMARSTRAND (JT) Över 1000 Ragundabor riskerar att kopplas bort från fibernätet den 1 januari. Men kommunalrådet Mikael Westin (C) vill ge ett lugnande besked.
– Vi kommer att lösa det här. Ingen kommer att bli utan fiber, säger han.

Publicerad

Den 20 december meddelade Servanet vad som var att vänta i ett pressmeddelande.

“Utan avtal kan vi inte leverera. Vi är ett kommunalägt bolag med en affärsmodell som bygger på att alla våra delägarkommuner har identiska avtal, samma skrivning och samma förutsättningar. Det här är självklart en väldigt tråkig utveckling och vi hoppas på ett underskrivet avtal innan nyår, sa styrelseordförande i Servanet, Frida Burman.

Beskedet var att fiberkunderna i Ragunda kommun (inte föreningar med egna avtal) skulle kopplas bort från nätet den 1 januari.

Telefonerna på Ragunda kommun överöstes av oroliga och ilskna samtal. Samtidigt gick Socialdemokraterna ut och krävde ett extra kommunstyrelsemöte för att få till ett avtal.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Westin ger beskedet att det mötet ska hållas den 27 december.

– Folk måste förstå att jag inte kommer att utsätta medborgarna för en situation där de blir utan internetuppkoppling. Det här kommer vi att lösa, säger Mikael Westin, som under flera år varit kritisk till kommunens avtal med Servanet.

Det är han fortfarande.

– Upplägget nu är inte bra för kommunen. Vi vill behålla anslutningsavgifterna, eftersom det är vi som står för kostnaderna när vi bygger. Att få tillbaka pengar på arrende på en 25-årsperiod håller inte, säger han.

Det som beslutades vid det senaste kommunstyrelsemötet var att Ragunda skulle skriva på ett ettårigt avtal med Servanet och att man fram till 1 januari 2024 skulle ha upphandlat en ny kommunikationsoperatör.

– Men vi har haft en väldigt kort tid att gå igenom det avtalsförslag vi fick från Servanet. Det är viktigt att få alla ekonomiska bitar på plats, säger Westin.

Powered by Labrador CMS