Ragunda kommun har bland annat hittat två pedagoger som jobbar i skolan bland de ukrainska flyktingarna.

Lyckade insatser när Ragunda fick ukrainska flyktingar

HAMMARSTRAND(JT) I spåren på Rysslands invasion av Ukraina har drygt 400 personer kommit till Jämtland för att söka skydd. Östersunds kommun har i absoluta tal tagit emot flest, men i förhållande till folkmängden har Ragunda kommun tagit emot nästan fyra gånger så många.

Publicerad

– Det var en rad tillfälligheter som gjorde att vi redan i mars 2022, några veckor efter krigsutbrottet, hade ett drygt 20-tal personer från Ukraina som sökt sig till vår kommun, berättar Elisabeth Johnsson, som är integrationssamordnare vid Arbetsmarknad & Intergration (AMI) i Ragunda kommun.

De första flyktingarna var alla barnfamiljer som letade sig till Östjämtland på egen hand. Den första familjen kom redan den femte mars, alltså bara ett par veckor efter invasionen.

– Från kommunens sida prioriterade vi då att få in de ukrainska barnen i skolan så snart det var möjligt. Vi hade tur då det visade sig bo en kvinna här som pratade både ukrainska och bra svenska. Hon kunde gå in och jobba som resurs i grundskolans förberedelseklass, berättar Elisabeth Johnsson.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS