Ung Reporter

TV: Anstormning av barn och föräldrar när Kulturskolan höll öppet hus

ÖSTERSUND (JT) Kulturskolan höll öppet hus då man informerade om kurser och hade pröva på med instrument och andra kreativa uttryck. Evenemanget lockade en ovanligt stor besökssiffra. Ungefär tre gånger så många människor som tidigare år.
– Jag skulle säga att det är runt sex, sjuhundra barn och föräldrar som varit här idag. Det är förstås otroligt roligt men frågan är hur vi ska få plats med alla de här barnen, det får bli nästa steg, säger Anna Örjebo, kulturskolechef.

Publicerad

Skulle det kunna bli ett problem att för många söker än vad ni kan ta hand om?

– Absolut, det ser jag redan nu att det kommer vara ett mycket större tryck än vad vi har platser för, säger Anna.

Östersunds kulturskola vänder sig till alla unga, sex till tjugo år, som är intresserade av olika kreativa uttryck. Man utbildar unga i massor av olika instrument, digitalt musikskapande, dans, drama, bild och form och mycket annat. Öppet hus gav unga en chans att prova på allt.

– Det har varit superkul vårt barn ville prova allt, speciellt alla blåsinstrument. Vi har anmält oss till trumskolan, säger Max Green Ekelid.

Musiklärare på kulturskolan i Östersund.

Utöver kurser har de en hel del ensembleverksamhet runt om i länet. Som tvåornas kör, ett projekt som vänder sig till alla andraklassare i kommunen och slutar med en stor konsert i Sporthallen i januari. Och El Sistema, en orkesterskola i Torvallaområdet.

Östersunds kulturskola bedriver merparten av sin verksamhet på Folkets Hus, men jobbar samtidigt hårt med de resurser man har för att kunna möta sina elever där de är på dagarna. Alltså ute i skolorna.

Kulturskolan finansieras till stor del kommunalt. Det gör att kulturen blir enkelt att möta för alla unga i kommunen. Att politiken tillåter kulturskolan att ha låga deltagaravgifter är något man är väldigt glada över.

Max Green Ekelid.

Syns det någon förändring i politikens attityd mot kulturskolan?

– Jag tycker mig märka en ökad positiv attityd faktiskt. Jag vet att det är mycket diskussion i hela Sverige om kulturens plats speciellt nu när det är lågkonjunktur och om varför kulturen kanske är extra viktig då. Många kulturarbetare på barrikaderna. Men här i Östersund upplever jag att det finns ett intresse och en välvilja från politiken som jag är väldigt glad över, säger Anna Örjebo.

Powered by Labrador CMS