Trafikverket Polisen Hans Engqvist och produktionsledaren David Nordberg från Trafikverket informerade om faror och konsekvenser vid obehörig vistelse i spårområdet.
Trafikverket Polisen Hans Engqvist och produktionsledaren David Nordberg från Trafikverket informerade om faror och konsekvenser vid obehörig vistelse i spårområdet.

Spring över järnvägen ett allvarligt problem – dödsolycka förra året

LÄNET (JT) Personer som tar genvägar under bommar och över stängsel, så kallat spårspring, är ett ökande problem. I Jämtlands län påverkade obehöriga i spår punktligheten för 117 tåg under 2022. Nu går Trafikverket och Polisen ut och informerar om riskerna och följderna.

Publicerad

Tågen idag är både snabba och tysta, med en bromssträcka på upp till en kilometer. Det gör att tågen inte har en chans att stanna om föraren ser en person på spåret.

Dessutom tillkommer riskerna med de högspänningsledningar som hänger i spårområdet. Incidenter rapporteras och blåljuspersonal tillkallas, det blir stora arbetsinsatser, kostnader och förseningar som kan få stora konsekvenser.

Trafikverket lägger ned mycket pengar på att komma till rätta med detta problem som väntas öka då elektrifieringen av den norska järnvägen är färdig och fler tåg kommer att passera genom länet. Ett exempel på åtgärder är en gångbro över järnvägen i Åre och ett annat område som är aktuellt är Minnesgärde i Östersund.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS