Ung Reporter

Karin Lenke här med barnen Sam, Loa och Sasha Lenke Nord. Karin tycker att det varit jättebra att det varit bra att det varit flera aktiviteter som gjorts gratis i år.

Sportlovsarrangemanget Quiz och boktips drog barnfamiljer till Östersunds bibliotek

ÖSTERSUND (JT) Alla gillar inte att sporta på sportlovet. Quiz och boktips lockade många till Östersunds bibliotek.

Publicerad Senast uppdaterad

Precis som namnet antyder är sportlovet tänkt att vara till för att barn och unga ska få chans till att ta en paus från skolan och röra sig i stället. Som ungdom kan det dock ibland kännas som om man inte passar in ifall man inte åker skidor eller skridskor på lovet, en känsla som börjar tidigt i barndomen.

Det är därför viktigt, särskilt nu i inflationstider, att det finns ett varierande utbud av aktiviteter som är tillgängliga för så många som möjligt. 

Bibliotekarierna Kerstin Ydrefors och Sofie Jonsson (F.V) är de som håller i quizet.

Några som arbetar hårt för detta är Östersunds bibliotek som erbjöd en rad olika arrangemang för barn och unga att göra under sportlovet, bland annat  “Quiz och boktips” som är till för familjer i alla former där kluriga frågor blandas med tips på spännande böcker för barn i olika åldrar.  

Det är många barn som inte gillar att sporta, men som tycker om att läsa; vi gör det för att alla barn ska få en meningsfull fritid säger bibliotekarien Sofie Jonsson.

Trots det soliga vädret och att världscupen i skidskytte är i full gång, dyker flera familjer upp. Väl på plats blir de rustade med varsin svarstalong och två blyertspennor; ifall spetsen skulle gå av på den första!

Olov Bybeld säger att han inte brukar sporta så mycket på sportlovet och att det därför är bra att biblioteket finns.

Under den timme som quizet pågår är det mycket bra stämning och såväl barn som vuxna skrattar och har engagerade diskussioner kring saker som vad världsrekordet i korvätning ligger på. 

En av böckerna som det tipsas om är Legenden om Spiderwick.  När det i slutet av quizet avslöjas att alla som deltagit får välja en varsin bok att ta med hem hörs flämtningar från de bokälskande barnen i rummet.

Nioåriga Sam Lenke Nord tycker att det är jättekul med sportlov och är taggad på att quiza.

Priset för de som vunnit quizet är att få vara de som först får välja, vilket skapar ett lite större allvar i tävlingen, men eftersom alla ändå kommer få gå därifrån med varsin bok är det inte tillräckligt för att förstöra den vänskapliga känslan som råder.

När det visar sig att det är familjen Lenke Nord som vunnit hörs applåder och hejarop utan spår av någon bitterhet; ett tydligt tecken på att Quiz och Boktips är en lyckad och inkluderande tillställning som borde inspirera arrangörer av aktiviteter för alla åldrar. 

Powered by Labrador CMS