Sjukhusverksamhetens kostnader ökar.

Regionen beräknar nästa års underskott till 300 miljoner

ÖSTERSUND (JT) Under 2023 beräknas Region Jämtland/Härjedalen att redovisa underskott med drygt en halv miljard kronor och eran med röda siffror i bokslutet fortsätter nästa år.

Publicerad

I budgeten för 2023 räknade regionen med ett överskott på 13 miljoner kronor på sista raden i bokslutet men det blev inte så. Under året växte det beräknade underskottet till 360 miljoner kronor och nyligen späddes det på till 550 miljoner. Trots det valde Regionstyrelsen med Bengt Bergqvist (S) i spetsen att inte revidera budgeten. 

Och det blir fortsatt underskott. Nästa år beräknas det till 300 miljoner kronor, men sedan vänder det, uppger Jennie Eriksson, sedan januari 2022 ekonomidirektör vid Region Jämtland/Härjedalen. Hon säger att kommunallagen kräver att underskottet på 550 miljoner kronor ska återställas inom tre år. 

Hon beskriver läget som tufft men att förhoppningen är att redan under 2025 ska regionen redovisa plussiffror med 25 miljoner kronor och under 2026 överskott med 330 miljoner kronor. Hon förklarar att det blir möjligt eftersom regionen bland annat succesivt får betydligt lägre pensionskostnader. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS