Karin Sjömilla föreläste.

Rädda barnen: "Det behövs en lokal barnombudsman"

ÖSTERSUND (JT) På måndagen bjöd Rädda barnen Östersunds lokalförening in till en inspirationsdag kring behovet av en lokal barnombudsman i länet.

Publicerad

Inbjudna var politiker, tjänstemän från skola, förskola och barnomsorg bland annat. Karin Sjömilla, barnrättsjurist från Stockholm inledde med ett föredrag som pekade på att barn i många fall är rättslösa, och att det finns många brister i de mekanismer vi har för barns rättigheter idag. 

Hon sade även att det saknas en instans som kollar alla kränkningar och berättade att Sverige har fått kritik för att barnombudsmannen inte driver enskilda klagomål. Hon pekade på att det finns brister på nationell nivå. 

Karin visade även på exempel från Storbritannien, där det finns barnrättsbyråer, och såg behovet av sådana även i Sverige, något hon sade att staten borde finansiera. En sådan skulle föra barnens talan och vara en brygga till myndigheterna. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS