Ung Reporter

Ibland håller tränarna sparringar på barnträningarna för dem som varit med lite längre och vill prova.

BK Ängeln – boxning för livet

ÖSTERSUND (JT) Det är torsdags kväll, tre tränare förbereder sig för att hålla barnträning och sedan motionsträning, de skrattar och skämtar medan de väljer musiken som ska spelas och övningarna som ska göras.

Publicerad

Det finns ingenting som heter ”för liten” eller ”för stor” med BK Ängeln. Oavsett vart du befinner dig i livet finns det något som passar just dig i den lilla boxningsklubben nere i källaren på Rådhusgatan 31. Det finns allt från barnpass till Parkinsons boxning. BK Ängeln har något för alla, här blir ingen utfryst.

–Boxning är en sport för alla, det spelar ingen roll, det passar de flesta,

Rebecca Rapp gör sig redo för lätt sparring i ringen.

säger Rebecca Rapp, en av klubbens tränare och tävlingsboxare.

Tränaren och tävlingsboxaren Rebecca Rapp har tränat på klubben sen hon var 10 år gammal, hon har gått i både fotboll och dans innan men boxningen är sporten hon fastnade för. Hon beskriver boxning som en individuell sport där man fokuserar på sina egna mål i stället för att jämföra sig med andra. Hon berättar att många börjar med boxning för att dom inte passar i lagsporter.

–Det är ju du som går upp i ringen, det skulle jag säga är ganska skönt, säger

Rebecca Rapp, hon fortsätter med att säga att man har eget ansvar för hur man presterar, man tävlar mot sig själv.

Rebecca Rapp siktar högt inom sporten, i hopp om att bli proffsboxare. Hon ställer inte bara upp med att vara tränare, hon kämpar även för sina egna mål. Hon har redan tränat sen hon var barn och idag tränar hon hårt flera dagar i veckan.

–Mitt mål är väl att ta mig så långt som möjligt, förhoppningsvis ta mig till

proffsboxning, ta mig upp till senior A, berättar Rebecca Rapp. Hon utvecklar med att hon kan fortsätta utvecklas när hon uppnått sina mål. Hon klargör även att man inte måste tävla för att gå i boxning, det finns olika träningspass, så man behöver aldrig oroa sig om man inte är en tävlings-människa.

Rebecca Rapp säger att boxning är en mansdominerad sport men att det börjar bli bättre. Det är ofta hon märker att det är få tjejer på läger och tävlingar. Hon tycker inte det är olika behandling eller värderingar mellan tjejer och killar, alla respekterar varandra, men det förändrar inte att det är mycket fler män än kvinnor i sporten.

–Man ser alla likadant. Jag som tjej känner i alla fall inte att det känns konstigt

när man är med killar på tävlingar, säger Rebecca Rapp. Det har aldrig varit ett problem för henne.

Parkinsons passen hålls på tisdags kvällar.

När Rebecca Rapp får frågan om hon kommer fortsätta med boxningen säger hon bestämt ”absolut” och skrattar.

–Det finns inte så mycket mer att säga om det, avslutar tränaren och

matchboxaren Rebecca Rapp.

Klubben startades 2012 av Lars Göran ”Galento” Linde i en lokal vid gamla slakteriet. Nu håller BK Ängeln till i källaren på Rådhusgatan 31. Det finns flera olika grupper, motions, barn, match, diplom och Parkinsons träning. Eiler Lind har varit med och hjälp till i klubben länge, idag hjälper han till som en andre-tränare på Parkinsons passen. Han har gått igenom tränar-utbildning och gick dessutom upp i matcher på 80-talet.

Han tycker det är roligt att vara med och eftersom han har erfarenhet med boxning kan han bidra med mycket hjälp. Eiler Lind berättar lite om Parkinsons sjukdom, han beskriver att de med sjukdomen har vissa besvär, det kan bli som ett ’stopp’ och att man börjar skaka.

Han berättar vidare att Parkinsons boxning finns på flera ställen i Sverige, det finns i Jönköping, Örebro och i Stockholm på klubben Narva.

–Dom är väl störst i landet, de har gjort en video-serie med olika träningar,

säger Eiler Lind. Han berättar att man använt övningar från videoserien från Narva på BK Ängelns egna Parkinsons-pass.

Eiler Lind berättar vidare om att Parkinsons boxning började i USA. Där kallades det ”RSB” (Rock Steady Boxing). Det var en åklagare som fick diagnosen Parkinsons-sjukdom, han hade stora besvär och hans händer skakade mycket. En polischef föreslog boxning. Åklagaren trodde först inte på att han menade allvar, han tänkte att det var omöjligt att boxas när händerna skakar på det viset. Han gav boxning ett försök ändå.

Alexander slår på mitsar i ringen med tränaren Liam.

–Efter ett år hade hans skakningar gått ner så han nästan hade ”rock steady”,

berättar Eiler Lind. Det är vart namnet ”Rock Steady Boxing” kommer ifrån. I Sverige heter det Parkinsons boxning. Han berättar att BK Ängeln började med Parkinsons boxning för några år sedan, eftersom träningarna var roliga och skapade ett fint umgänge har träningarna fortsatt starkt, både män och kvinnor har gått med och tränat sedan dess.

–Man blir ju inte bättre, men man blir kanske långsammare sämre än om man inte boxas, säger Eiler Lind.

Han förklarar att det inte finns något sätt att bota Parkinsons sjukdom, men att boxning kan ”dämpa” symptom, dessutom är Parkinsons boxningen ett jättebra sätt att vara mer social och det är roligt för alla som deltar. De tränar reaktion, balans och motion. Några övningar man brukar göra kan vara ”luftboxning”, där man petar varandra på axlarna i stället för slag. Dom brukar även studsa tennisbollar ungefär som man gör med en basketboll, eller träna på att fånga tennisbollar då en kamrat släpper den för att den andre ska fånga innan den landar i golvet. Man slår aldrig slag mot huvudet.

–Det är framför allt roligt och det är socialt. Det är nog så att dem blir lite bättre

eller lite mindre sämre, avslutar Eiler Lind.

Jörgen Wulff Larsson är pappa till Alexander som gått i boxningen i ett och ett halvt år. Han berättar att hans son trivs bra på boxningen och att det inte krävdes mycket övertygande alls innan Alexander gick med på att prova på boxning, nu är han diplomboxare och tränar hårt varje vecka. Jörgen Wulff Larsson säger att Alexander inte är någon lag-kille, så boxning passade honom perfekt då det är mer individuellt. Han berättar att Alexander utvecklats helt otroligt mycket på alla sätt, rörelse, simning, han har skaffat fler vänner och tar mer kontakt, han är mer öppen.

–Han har verkligen stärkts av detta, säger Jörgen Wulff Larsson.

Powered by Labrador CMS