Det är akut kris för Jamtli.
Det är akut kris för Jamtli.

Akut ekonomisk kris på Jamtli – byggnader kan få förfalla

LÄNET (JT) I ett PM till Östersunds kommun berättar landsantikvarie Olov Amelin om museets svåra situation. 17 anställda har fått gå och nu kan man få medvetet sätta byggnader i förfall, för att komma till rätta med ett stort underskott.

När nuvarande landsantikvarien tillträdde sin tjänst 2019 befann sig Jamtli i en svår situation efter en tid av expansion, sedan försämrades situationen ytterligare med pandemin. Sedan dess har 17 tjänster fått tas bort och stigande kostnader på byggsidan och kostnadsprisindex bidrar till ett stort underskott inom bland annat fastighetsförvaltningen.

För år 2023 beräknas Jamtli göra ett underskott på 3 miljoner kronor. Nu varnar Olov Amelin för att om inte mer medel tillförs kan det bli aktuellt med att stänga ned delar av Jamtli verksamhet och låta byggnader förfalla. Jamtlis totalt 171 byggnader utgör en stor del av upplevelserna och de olika historiska miljöerna på Jamtli.

Av dessa är 80 kulturhistoriska hus som fraktats hit från olika delar av länet till museimiljön och det står i Jamtlis statuter att de ska vårda dem.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS