Bildmontage: T.v. I denna byggnad hade Frösö sjukhus sin församlingslokal, nu är det Arnljotskolan som håller till här.

Hemlig massgrav på Frösön – fake news från länet fick världsspridning

Med början förra veckan i Östersunds-Posten (ÖP) spreds en nyhet ut i världen om en massgrav på Frösön. Här ska enligt ÖP många av de 58 mentalpatienter vid Frösö sjukhus som 1918 avled i spanska sjukan ha begravts i hemlighet, för att endast noteras som döda i sjukhusets interna handlingar. Det här stämmer inte. All dokumentation visar att patienterna begravdes i utmärkta gravar som dokumenterades.

Publicerad

I området som idag inrymmer Frösö Strand med företag och vårdcentral inrymdes från 1915 Frösö sjukhus för mentalpatienter. Ett sjukhus som kommit ordentligt i blåsvädret efter uppgifterna om att ett 40-tal patienter anonymt och i hemlighet lagts i massgravar efter att ha drabbats av spanska sjukan 1918.

Uppgifterna har ifrågasatts av Maria Press som är historiker och enhetschef för Riksarkivet i Östersund. I ett inlägg i ÖP 23/10 har hon invänt mot att det slarvats med hanteringen av fakta, källor och begrepp i rapporteringen. Detta har tydligen inte haft någon effekt, för i samma nummer av ÖP skriver chefredaktören Hans Lindeberg att “Minst ett 40-tal begravdes namnlösa i en anonym massgrav på Västra kyrkogården vid Frösö kyrka.” JT frågar Maria Press om hon anser att det finns något bevis för en sådan massgrav?

- I början så handlade artiklarna om en massgrav i betydelsen en grav som var anonym, utan någon märkning och utan någon ordentlig begravning och att man gjorde detta delvis för att det gällde människor som man skämdes över, som ÖP säger, och ville gömma undan. Att man inte brydde sig om människovärdet.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS