Lars Eriksson, mättekniker Skanska, Kjell Nilsson, projektledare på Statkraft och Andreas Pettersson, produktionschef Skanska.

100 miljonersbygget av damm vid Övre Oldsjön snart klart - Men samerna tveksamma

OLDEN (JT) För ett år sedan påbörjade arbetet med dammen i Övre Oldsjön. Nu beräknas det vara klart redan till hösten, ett år tidigare än beräknat.

Publicerad

–Ja, om inget oförutsett inträffat, peppar peppar, och vädret är bra i höst, säger Kjell Nilsson, projektledare på Statkraft. Sådant hör inte till vanligheterna. Men orsakerna till att allt hittills flutit på smidigt är flera, enligt Kjell:

–Vi har ett gott samarbete här med entreprenörer, konsulter och Jovnevaerie sameby. Dialogen har fungerat bra hela tiden och fokus har varit på att hitta fungerande tekniska lösningar.

Skanska är entreprenör och underentreprenör till dem är bland annat Reaxcer. Och Lars Eriksson, mättekniker Skanska, Andreas Pettersson, produktionschef Skanska håller med Kjell om att allt flutit på smidigt. De tre ger gemensamt ett exempel på den goda samverkan:

-Vi har byggt en så kallad ”Irish Crossing”, som skapar en möjlighet till överfart för renarna när de vandrar förbi här. Vi har haft en handfull samråd med Jovnevaerie sameby och efter samtal med dem blev det denna lösning.

En så kallad ”Irish crossing” istället för en bro, gjorde att kanalen kunde göras grundare och med flacka slänter, så att renarna kan gå i dessa. Ett annat exempel är den 130 meter långa överfallsdammen som från början skulle gått ut en bra bit i myrmarken– men teamet kom gemensamt på att den kunde formades som ett V. Härigenom så kunde dammen byggas på ett betydligt mindre område. Kostnaderna för de dammsäkerhetsförhöjande åtgärderna beräknades när projektet drog igång till 100 miljoner.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS