En kryddig doft av jul sprider sig när Emelie slår upp Vattudalen Whiskys nya produkt i samarbete med Östersunds Nya Ångbryggeri. Foto: Anna Westerberg
Vattudalen Whisky öppnar dörrarna – lanserar ny produktserie
STRÖMSUND (JT) Längs Ströms Vattudals skogsbeklädda norra stränder några mil utanför Strömsund ligger byn Äspnäs. Följer man den vindlande vintervägen, smyckad med julpyntade gårdar som leder fram till byn, landar man hos det lokala hantverksdestilleriet Vattudalen Whisky. Bland granarna på en liten höjd med utsikt mot sjön ligger timmerhusen med ekfaten som lagrar sitt innehåll, en kopparbrännare som för tankarna mot Taj Mahal eller Röda Torget i Moskva, och den nya produkten som ska lanseras i dagarna.
Bröderna Lars och Stefan Rislund, samt Lars son Marcus Rislund, har byggt destilleriet som stod färdigt 2016. I det innersta rummet skapas mäsken som sedan tappas i brännaren för att bli whisky. I silbotten på stålbehållaren tappas 45 kilogram korn och 250 liter vatten, som efter sex timmar har bildat enzymer som blir till socker som blir till 500 liter mäsk.