En kryddig doft av jul sprider sig när Emelie slår upp Vattudalen Whiskys nya produkt i samarbete med Östersunds Nya Ångbryggeri. Foto: Anna Westerberg

Vattudalen Whisky öppnar dörrarna – lanserar ny produktserie

STRÖMSUND (JT) Längs Ströms Vattudals skogsbeklädda norra stränder några mil utanför Strömsund ligger byn Äspnäs. Följer man den vindlande vintervägen, smyckad med julpyntade gårdar som leder fram till byn, landar man hos det lokala hantverksdestilleriet Vattudalen Whisky. Bland granarna på en liten höjd med utsikt mot sjön ligger timmerhusen med ekfaten som lagrar sitt innehåll, en kopparbrännare som för tankarna mot Taj Mahal eller Röda Torget i Moskva, och den nya produkten som ska lanseras i dagarna.

Bröderna Lars och Stefan Rislund, samt Lars son Marcus Rislund, har byggt destilleriet som stod färdigt 2016. I det innersta rummet skapas mäsken som sedan tappas i brännaren för att bli whisky. I silbotten på stålbehållaren tappas 45 kilogram korn och 250 liter vatten, som efter sex timmar har bildat enzymer som blir till socker som blir till 500 liter mäsk.

Prenumerera på Jämtlands Tidning

Fortsätt läsa artikeln...

Prenumerera och få obegränsad tillgång till alla artiklar och e-tidningen – nyheter nära dig, varje dag.

🗞️
Allt innehåll
Obegränsad läsning på webben.
📲
E-tidningen
Läs varje utgivningsdag, var du än är.
📍
Lokalt fokus
Nyheter som berör dig och din vardag.
Är du redan prenumerant?

Digitalt 1 månad

69 kr / månad
Köp nu
Mest populär

Digitalt 3 månader

149 kr / 3 månader
Köp nu

Betalning via kort. Genom köpet godkänner du våra användarvillkor och integritetspolicy.

Behöver du hjälp? Vi hjälper dig gärna.

Powered by Labrador CMS