Ung Reporter

Marionett-teater skolan. Foto; Eva Persson Huck

Det här gjorde vi under veckan

På tisdagen fick vi spela traditionella spel/lekar från Frankrike och lära känna allihopa, fram till lunch. Efter lunch gick vi på en utflykt där vi fick se och höra lite om två olika skogsplatser inom blandjordbruk. En av skogarna var monokulturell och den andra var polykulturell.

Publicerad Senast uppdaterad
Katedralen i Reims. Foto: Alice Backlund

På onsdagen deltog vi i vanliga lektioner på förmiddagen, sedan på eftermiddagen besökte vi en marionett-teater skola som låg i Charleville-Meziėres. Där framförde en grupp en kort teater där dom var utklädda med masker. Det var två grupper som höll i en varsin handdocka, där alla rörde sig i takt med varandra.

Sedan fick vi gå en runda runt skolan där dom berättade och visade oss lite om stället. (Skolan har vart annat år en festival som även vi skulle varit en del av, men på grund av pandemin blev resan uppskjuten). När vi sett klart på skolan fick vi gå på ett museum där vi fick se en massa gamla vapen, smycken och möbler mm.

På torsdag åkte vi till staden Reims, där vi först gick en rundvandring på ett forskningslaboratorium som också var ett universitet, där dom arbetade och studerade atmosfären. (På universitetet gick det mer än tjugotusen studenter).

När vi var där fick vi gå på en rundvandring där vi var indelade i olika grupper. Alla grupper fick gå med olika personer som antingen arbetade eller studerade där. Vi fick både se och höra om olika jobb som dom utför där. Det vi fick höra mest om var hur koldioxid påverkar klimatet i framtiden, lite om atomfysik och planeter/atmosfären.

Efter rundvandringen på universitetet åkte vi buss till Reims “centrum” där vi fick både se och höra historien om den jättestora katedralen som finns där.

På fredag var vi på skolan och visade några presentationer som vi förberett på skolan hemma i Sverige. Våra presentationer handlade om miljön men speciellt om papper eftersom det var papper som var huvudmålet med denna resa.

Dom andra som var med i projektet hade också gjort presentationer som vi alla fick höra, vilket var väldigt intressant. Vi fick även jobba i små grupper med elever från dom andra länderna, där man fick göra små filmklipp eller göra en presentation som skulle handla om olika saker inom miljön.

Detta höll vi på med hela förmiddagen tills lunch, eftersom de från Finland och Portugal skulle bege sig hemåt. Vi från Sverige stannade hela fredagen och deltog i vanliga lektioner tills skoldagen var slut.

Powered by Labrador CMS