Håkan Roos (i vit skjorta) omgiven av Gabriel Boman, Hackås, Håkan Larsson och Jan Molde från Föreningen Norden. Foto: Privat

De nordiska språken – ett och samma språk

ÖSTERSUND (JT) Att de nordiska språken i själva verket är ett och samma, var utgångspunkten för Håkan Roos föredrag på Östersunds bibliotek.

Publicerad

Föredraget anordnades av Föreningen Norden i Östersund, Studieförbundet Vuxenskolan och Östersunds bibliotek 27 mars. Håkan Larsson, ordförande i Föreningen Norden, inledde med att konstatera att Nordens tid är nu. Inte sedan Kalmarunionens tid har vi haft en gemensam försvarsorganisation. Och har man ett gemensamt försvar brukar man samarbeta om mycket annat. Och för att samarbeta måste vi också samtala och förstå varandra.

 Just därför är kvällens tema så viktigt i dessa tider. Med dessa ord välkomnades Håkan Roos, fil mag. i nordiska språk. Håkan Roos tog oss sedan med på en smärre expedition bland små bokstäver som tillsammans skapade ett större sammanhang. Håkan berättade hur svenska, norska, danska och även isländska och färöiska egentligen är samma språk, men med regionala olikheter. 

Olikheterna har förstärkts under årens lopp med olika stavningar och till och med olika bokstäver för vissa ljud. Under 1800-talet gjordes stora ansträngningar för att reformera och ensa stavningarna mellan våra länder. Dessa försök återupptogs på 1950-talet, dock utan större framgång. Vårt första alfabet från 800-talets runskrift utvecklades under 1000-talet i och med att det latinska alfabetet fick större betydelse. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS