Ung Reporter

Sänkt stöd till studieförbund drabbar unga

ÖSTERSUND(JT) Regeringen har beslutat att minska studieförbundens anslag med 1,1 miljarder kronor över tre år. Nästa år kommer studieförbunden få 250 miljoner mindre än detta år, året därpå 350 miljoner mindre och därefter 500 miljoner kronor. Något som oroar lokala musiker.

Publicerad

– Studieförbunden har hjälpt oss med allt ifrån rådgivning till fysiskt arbete och även replokaler så vi kan bli bättre som band, säger Alexander Köpsén, konsertarrangör och gitarrist och sångare i det lokala grungebandet Eyebags. 

 Det är tisdag och gothbandet Jester’s Privilege repar inför en spelning i sin replokal i källaren på Gamla Tingshuset i Östersund. Lokalen har kvartetten därför att de har en studiecirkel hos förbundet Bilda. Den kommer utrustad med förstärkare, instrument, mikrofoner, PA system och ett kylskåp. Helt gratis för musikerna. Replokalen delar de med ett gäng andra unga band. 

 – Att ha en riktig replokal ger oss en möjlighet att spela så mycket som vi behöver, och i stället för att lägga massa pengar på dyra instrument att ha hemma kan vi få det här i stället, säger Filippa Schultz från Jester’s Privilege. 

 Vad betyder studieförbunden för Östersunds lokala scen? 

 – Just nu är det ju väldigt många ungdomar som spelar i band, speciellt i Östersund. Och det hjälper så otroligt mycket att ha tillgång till replokaler och inspelningslokaler. Det är verkligen något som behövs för att vi ska kunna uttrycka oss kreativt, säger Filippa Schultz. 

 Vad skulle en replokalshyra innebära för band som ert? 

 – Jag tror inte att det är så många av oss som repar här som har inkomsten att kunna betala flera hundra i månaden för att repa. Så jag tror att många skulle sluta med musik vilket vore jättesorgligt, säger Embla Mårtensson från Jester’s Privilege. 

 Uppe på Tingshusets översta våningen håller bland annat ett par studieförbund till. Jämtlands Tidning träffade Olle Norberg och Göran Backlund från studieförbundet Bilda som har en del replokaler i huset. 

 – I Tornhuset (Sundsvall) har vi tio band som repar, och här har vi också typ tio band som repar. Så har det inte varit på flera år, det var ett decennium kanske sen så många unga hade egna band, säger Olle Norberg. 

 – Det är så dålig timing, den här minskningen av anslagen, nu när vi ändå fått så stor återväxt på unga band, säger Göran Backlund.

 Vad betyder studieförbunden för svensk musik? 

 – Studieförbunden har ju i alla tider varit en jätteviktig del av musiksverige för att vi skapat en infrastruktur för band. Replokaler, utrustning, gigtillfällen. Jag är femtiofyra år gammal men redan på 80-talet då jag var tolv, tretton år gammal var jag med och drev studiecirklar, det var ju så man fick replokaler, redan då, säger Olle Norberg. 

 

Powered by Labrador CMS