Nina Grigorjeva är stockholmsbaserad singer-songwriter och Mirella Sarp på piano är kyrkomusiker på Frösön.

Konsert kring litterär Östersundsprofil

ÖSTERSUND (JT) En ovanlig upplevelse bjöd Ordenssällskapet Jämtlands Gille på i helgen. Wilhelm Dahllöfs kompositioner utifrån Victor Hugo Wickströms översättningar av Michelangelos kärleksdikter, såväl som introduktioner till såväl det förra sekelskiftets Östersund som renässansens Florens.

Publicerad

Victor Hugo Wickström (1856-1907) är ofta aktuell. Som gay-pionjär, bekant till Strindberg och opinionsbildare med extravagant livsstil dyker han upp i olika sammanhang. 2015 kom Kjell Albin Abrahamssons bok om honom som hade den passande titeln ”Att sticka ut” och numera har han även ett eget litterärt sällskap. 

Victor Hugo var chefredaktör och ägare till Jämtlands-Posten samt författare till en rad romaner och reseskildringar samt en del vetenskapliga såväl som opinionsbildande böcker. Men han fastnade även för Michelangelos kärleksdikter och lyckades översätta dem till svenska sonetter. 

Samtida med Victor Hugo var Frans von Heland som vid denna tid var överste vid dåvarande I 23 (som sedan bytte namn till I 5), men även amatörkompositör. Som en introduktion till det förra sekelskiftets musikliv i Östersund berättade Wilhelm Dahllöf om de båda i sin kontext och musik skriven av von Heland framfördes av Mirella Sarp (piano) och Nina Grigorjeva (sång). 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS