Utsiktstornet på Vaetabacken är 22 meter högt. Foto: Privat

Hembygdsföreningen i Mattmar vill rädda det unika tornet på Vaetabacken

MATTMAR (JT) Mattmars hembygdsförening tar nya tag efter branden för ett par år sedan. Man satsar på renoveringen av kaffeladan och det unika, 22 meter höga trätornet på Vaetabacken.

Publicerad Senast uppdaterad

Försäkringspengarna från branden hjälper till med detta, men en projektledare efterlyses till arbetet med att rädda tornet till eftervärlden. Det var i maj 2021 som det brann på hembygdsföreningens område som ligger längst med E14. Det var en ladugårdsbyggnad som brann ned till grunden med alla inventarier som fanns i det. 

Prästgårdsfjöset, som det hette, har använts som utställningslokal, museum och hembygdsgård och byggts upp av mycket engagerade lokalbor som arbetat ideellt. Många privatpersoner har skänkt gåvor dit under åren. Utställningarna i museet berättade om Mattmar som under 1900-talet växte från en liten by, till ett fullt fungerande samhälle med industrier och människor som levde och verkade. 

I Prästgårdsfjöset kulturhistoriska samling fanns bland annat ett skolmuseum, samlingar av barnböcker, porslin och tyger. Övriga byggnader, som exempelvis fäbodvallen, skadades som tur var inte. De olika fäbodbyggnaderna hade en gång tillhört olika bönder i bygden.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS