Eva Rappe i Tullus är bekymrad över de ökade foderpriserna för höns.

Kostnadsökningar ger äggproducenter problem

TULLUS (JT) Påsken stundar men äggproducenterna är oroade. Hönsfoderpriserna har skjutit i höjden på grund av Ukrainakrisen, liksom kostnaderna för bränsle och energi.
– Marginalerna blir allt mindre, säger Eva Rappe, småskalig äggproducent i Tullus.

Publicerad

Eva Rappe har 450 höns och plockar omkring 400 ägg per dag, varje förmiddag. Hon bor på en vacker släktgård i Tullus och säljer sina ägg i gårdsbutiken samt i Rekoringar i Östersund, Krokom och Åre. Men situationen med de stigande foderpriserna märks och Eva är oroad.
– Marginalernas blir allt mindre, samtidigt blir det fler och fler småskaliga som säljer ägg och det kan vara svårt att höja priset i den konkurrensen. Vi småskaliga får mer betalt för äggen när vi säljer dem själva, men samtidigt måste vi ju också få alla äggen sålda. Vi småskaliga äggproducenter har inte något packeri att luta oss mot, säger hon.

Under påskveckan köper vi svenskar över 3 000 ton ägg, vilket motsvarar cirka 50 miljoner ägg, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.

Men konkurrensen mellan de småskaliga äggproducenterna har ökat i Jämtland. Allt fler tillkommer, Eva berättar att märks inte minst på Reko-ringarna hon är med i.

–Vi blir allt fler som säljer mindre och mindre samtidigt som omkostnaderna stiger. Situationen är inte enkel men jag kommer verkligen att kämpa på, jag har ju investerat för höns här på gården och stortrivs med dem. Ägg är en efterfrågad vara i Rekoringar, särskilt i påsk- och jultider.

Varje förmiddag plockar Eva runt 400 ägg.

Hönorna på gården är dels värphybrider av typen bovaner, såväl vita som bruna. Eva föder även upp en egen korsning som värper ljust gröna/ turkosa ägg. Tullus Lantlivs signum är alla de olika färgerna på äggen.

Hon har även Hedemora-höns samt tuppar av olika raser. En mängd andra djur finns där också: hästar, Helsingefår, Sveatackor, fjällkor,
Jämtgetter, ankor, gäss, bin, hundar och katter. Flera av djurarterna ingår i genbanken för utrotningshotade husdjursraser.

G
ården har naturbetesmarker och Eva håller även på med permakulturodling, som är en form av hållbar odling.

Powered by Labrador CMS