Inget alternativ rörande skolfrågan i Hotagen förordas av kommunstyrelsen

KROKOM (JT) På kommunstyrelsens möte på onsdagen stod Hotagens skolfråga på agendan. Det beslutades att de fyra nuvarande alternativen kvarstår till kommunfullmäktige den 12 maj: att inget av dem skulle förordas framför de andra.

Publicerad

De fyra förslagen som tagits fram av kommundirektör Jonas Törngren, handlar i korthet om att bygga helt ny skola/förskola centralt i Hotagen (alternativ a), flytta förskola och fritids till Valsjöbyn (alternativ b) eller behålla den nuvarande situationen (alternativ c) . Det fjärde förslaget handlar om att lägga till en förskolemodul till den nuvarande skolan i Valsjöbyn (alternativ d). Efter votering och röstning beslutades alltså att samtliga dessa fyra förslag skulle läggas fram i kommunfullmäktige.

Några av de politiska partierna har sedan länge uttryckt tydliga åsikter i denna infekterade fråga. Moderaterna vill att skolan ska vara kvar i Valsjöbyn och förskola och fritids flyttas dit (b) och Sverigedemokraterna vill första hand behålla nuvarande situation (c). Centern och Kristdemokraterna vill att en ny förskola/skola ska byggas i Rötviken, vilket betyder nedläggning av den existerande skolan i Valsjöbyn.

Vid kommunstyrelsens möte framkom Vänsterpartiets slutliga beslut i frågan: de vill att en ny skola ska byggas centralt i Hotagen. Vänsterpartiet yrkade även att ärendet skulle kompletteras med en miljöanalys av vad de olika förslagen skulle innebära, men det röstades ned.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ännu inte bekänt färg. Jämtlands Väl Krokom framhåller alternativ b. Skolsituationen har varit på tapeten i flera år. För ett par år sedan skulle förskolan och fritids flyttas till Valsjöbyn, något som överklagades och inhiberades.

Hösten 2020 var Jämtlands Tidning först med att berätta om att en rockad skulle kunna ske. Det kom då åsikter från
Valsjöby-håll att det var oklarheter i samband med mötet i maj med representanter från byarna. Jämtlands Tidning kunde sedan presentera det brev där markägare erbjuder kommunen mark. Det skickades till kommunen dagen efter mötet den 18 maj 2020 mellan samverkanspartierna och byalagen.

I brevet erbjuder sig Ruben Olsson och Stefan Olsson att sälja sin fastighet Rörvattnet 1:110 till kommunen. I december 2020 beslutade Barn-och utbildningsnämnden att bygga ny skola/förskola i
Hotagen. Detta skapade ännu mer debatt, överklaganden och ledde alltså till flera dialogmöten och Törngrens utredning med de fyra alternativen ovan.
Förskola och fritids har idag hyreslokaler i Rötviken.

Krokoms kommun har för över ett år sedan uppgett att det kostar 20 miljoner att bygga den nya förskolan/skolan. De har dock också uppgett att det är en schablonsumma.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS