Elin Mehlhorn är affärsområdeschef för Landörödingen.

Osäker framtid för fiskodlingen vid Landösjön - kan tvingas upphöra

LANDÖN (JT) Fiskodlingen i Landösjön går en osäker tid till mötes, chefen Elin Mehlhorn medger att den kanske stängs. Den statliga myndigheten Kammarkollegiet har nämligen överklagat miljötillståndet och Högsta domstolen har beslutat att mark- och miljööverdomstolen ska ta upp målet för prövning. Boende runt sjön, som JT talat med, är dock inte ledsna.

Publicerad

Landösjön är cirka 25 km lång. Den smala sjön genomrinnes av Långan, som rinner ut i Indalsälven. Som orsak till överklagan anges att odlingen med öppna kassar riskerar att leda till övergödning, rymningar och spridning av fisksjukdomar till närliggande Natura 2000-område.

Svensk Fjällröding AB, som häromåret fick titeln Kunglig Hovleverantör för sin Landöröding, ägs av Hushållningssällskapet Västernorrland. Elin Mehlhorn, affärsområdeschef, ger en kommentar till Jämtlands Tidning om situationen idag:

– Sveriges livsmedelsproduktion är överlag mycket låg för många livsmedel men särskilt när det kommer till fisk importera vi idag stora mängder årligen, över 90% av den fisk vi äter är importerad. Vattenbruket och odling av fisk har en mycket stor och viktig roll idag och i framtiden när det gäller att förse oss med nyttig och hälsosam fisk.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS