Ulrika Backan var projektledare för islandshästdagarna och hon tävlade också.

Intensiva islandshästdagar på Wången med ny tävlingsgren

ALSEN (JT) Det har varit islandshästdagar på Wången i Alsen, med bland annat den första stortävlingen någonsin i Sverige i en ny gren. Det handlar om den nya tävlingen Gaedingalist. Toppekipage tävlade och många intresserade kom till Wången eller såg det hela via webb-tv.

Publicerad Senast uppdaterad

Gædingalist är en ny och intressant tävlingsform som är på frammarsch rejält. I Gaedingalist rider man ett program som ska visa islandshästens gångarter och rörelser. Fritt översätt betyder detta isländska ord ungefär ”konsten att visa bästa hästen”. Ryttaren ska visa minst tre gångarter och tölt är obligatoriskt. 

– Ännu finns det inga godkända svenska domare i Gaedingalist, så till den här tävlingen har vi bjudit in domare från Island, berättar Ulrika Backan, som är lärare på Wångens hippologprogram islandshäst och som dessutom var projektledare för islandshästdagarna.

Hon tävlade också själv, med hästen Kvika frá Strandarhjaleigu. Det gjorde även en annan lärare på Wången: Hjalti Gudmundsson som bor i Tullus och undervisar i hovslageri. 

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS