Walter Granlund visar sin kontrabas för JT:s reporter
Walter Granlund visar sin kontrabas för JT:s reporter

Kulturprofilen varnar: Musikkulturen kommer troligen att försvinna

KROKOM (JT) Tidigare musikläraren Walter Granlund i Krokom är kritisk till att kommunen har flyttat musikundervisningen från dagtid till efter skoltid.

Publicerad Senast uppdaterad

Walter Granlund jobbade som musiklärare i Krokom nästan hela sitt yrkesverksamma liv. Han undervisade i blåsinstrument, dragspel och andra instrument. Men han tycker att kulturlivet i kommunen förändrades kraftigt under senaste decennium.

- Intresset för musiken minskades bland ungdomar. Det finns nästan inga blåsare idag och ingen vill lära sig spela dragspel. Både sociala medier och utbildningssystemet påverkade intresset till musiken på ett negativt sätt, konstaterar Walter Granlund-

Han säger att diskussionen om när under dagen elever ska få ha sin musikundervisning har ställts på spets sedan Krokoms kommun flyttade musiklektionerna, till efter lektionstid

Det har väckt oro hos Walter Granlund:

Det här dragspelet är mer än 100 år gammalt
Det här dragspelet är mer än 100 år gammalt

- Man kanske inte har lika lätt att ta sig till skolan på kvällarna. Elever blir beroende av att få skjuts av vuxna. Inte alla föräldrar har möjlighet att köra barn fram och tillbaka. Med stor sannolikhet kommer barn att sluta lära sig spela instrument, säger Walter.

Det finns även andra spännande aktiviteter på kvällarna såsom fotboll eller basketboll. Musikläraren anar att ungdomar troligen kommer att välja idrott och då finns en risk att musiken kommer att försvinna från deras liv.

Varför tror du att det blev så att musiklektionerna flyttas från dagtid till kvällstid?

- Enligt kommunen stör de barn som spelar instrument på dagtid de andra barnen, Därför bestämde de att flytta lektionerna till kvällstid, säger Walter Granlund.

- Tror ni verkligen att eleverna kommer att orka komma till skolan på kvällarna för att lära sig spela musik? Det är tveksamt, säger läraren.

Det är treåriga Walter tillsammans med sin pappa som spelar dragspel
Det är treåriga Walter tillsammans med sin pappa som spelar dragspel

Han visar sitt rum för JT:s reporter. Här finns många instrument inklusive en stor kontrabas som han börjar spela jazz på. Ett gammalt dragspel ligger i skåpet. En liten bild hänger på vägen. Det är treåriga Walter tillsammans med sin pappa som bär dragspel.

- Det här dragspelet är mer än 100 år gammalt. Det fick jag i arv från min pappa. Musiken betyder mycket för mig, berättar Walter.

- Musiken är inte bara viktig för dem som ska ha musik som karriär utan det är otroligt viktigt för barnens personliga utveckling. Det är så tragiskt att musikkulturen troligen kommer att försvinna på grund av det här beslutet från kommunen, säger läraren.

Walter Granlund har skrivit ett brev till kommunpolitiker och till Kulturskolerådet. Han ska träffa representanter från Vänsterpartiet i oktober. Målet är att ta upp diskussionen igen och arbeta för att få tillbaka undervisningen på dagtid igen.

Powered by Labrador CMS