Kaos vid sopstationen i Krokom. Foto: Lotte Mjöberg.
Kaos vid sopstationen i Krokom. Foto: Lotte Mjöberg.
Kaos vid sopstationen i Krokom. Foto: Lotte Mjöberg.
Kaos vid sopstationen i Krokom. Foto: Lotte Mjöberg.
Kaos vid sopstationen i Krokom. Foto: Lotte Mjöberg.

Bildspel: Kaos vid soptippen i Krokom

KROKOM (JT) Enorma flockar av kraxande fåglar som river och sliter i soppåsar och slänger runt avfall över ett stort öppet område och i skogen. Kesoburkar, glasslock, öppnade makrillburkar, använda blöjor… Plast och skräp i mängder, överallt. Var är vi? I Krokom!

Publicerad

På den nya Återvinningscentralen  i Krokom är allt välordnat med vänliga anställda som guidar och hjälper alla som kommer för att lämna grovavfall, farligt avfall och liknande. Det har också nyligen öppnats ny avdelning för trädgårdsavfall, som blivit väldigt populär.

Men bara några kilometer längre bort ser det annorlunda ut. Där finns en omlastningsstation och där placeras medborgarnas restavfall. Restavfall är det avfall som blir kvar efter en medborgare har sorterat ut förpackningar, matavfall, grovavfall, elavfall och farligt avfall. Oscar Aspman är verksamhetschef Renhållning på Krokoms kommun.

Han förklarar:

Vid denna omlastningsstation tippar sopbilarna ur. Sedan fylls ett långtradarekipage som åker till Sundsvall, då de inte kan lämna vid kraftvärmeverket i Lugnvik. Det går 60 lass om året från omlastningsstationen till Sundsvall, eller 1,2 lass i veckan.

Det betyder alltså att soppåsarna ligger där i öppen dager direkt på marken flera dagar i sträck. Ett paradis för fåglar, som drar upp plastpåsarna och slänger runt avfallet i dem långt utanför anläggningens staket. Ja, skogsdungarna runt omkring är fulla med avfall. Platsen har genom detta blivit en intressant plats för fågelskådare.

När JT beskådade platsen
, svävade bland annat en majestätisk havsörn över soppåsarna och alla de kringslängda soporna.
Enligt Länsstyrelsen är det Krokoms kommuns tillsynsansvar för anläggningen. Krokoms kommun har fem återvinningscentraler och en omlastningsstation.

Men kommunens avfallsplan är från år 2000, alltså 22 år gammal, trots stora förändringar med skärpta miljökrav det gäller avfallshantering.
Avfallsplanen är minst sagt föråldrad och vi håller på med en helt ny. Om inget oförutsett händer är den redo för kf-beslut under våren -23, säger Aspman.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS