Kosläppet är hotat
Antalet mjölkgårdar har halverats på 40 år.
Äntligen är kosläppet här. I hela vår region kommer vi uppleva glädje och energi när korna släpps ut på grönbete. Tyvärr blir det allt färre i Sverige som får möjligheten att uppleva möjligheten av att ta del av ett rejält kosläpp. Under de senaste 40 åren har Sverige tappat hälften av mjölkkorna.
Nu finns det fyra färdigutredda förslag på regeringens bord för att Sverige ska kunna vända trenden och se fler beteende kor:
1. Modernisera beteslagen: Tvingad utevistelse för mjölkkor skapar onödigt krångel och höga kostnader utan att vara avgörande för djurens välmående. Vi måste anpassa betet efter vad som är bäst för våra djur. Dags att ersätta en lagstiftning med att vi i stället litar på att lantbrukaren gör det som är bäst för djuren.
2. Genomför regelförenkling – Lagkraven har mer än fördubblats. 1996 fanns det 278 lagkrav som berörde lantbruket och 2021 hade den siffran växt till 648 stycken. Fyra av tio bönder har svårt att se hur de ska bidra till en ökad livsmedelsproduktion givet nuvarande regler och villkor.
3. Villkorad läkemedelsanvändning (ViLA) – bidrar till stärkt konkurrenskraft och djurvälfärd genom att lantbrukare och veterinär arbetar tillsammans med ett förebyggande djurhälsoarbete. Snabb insats vid vissa sjukdomsfall underlättas.
4. Staten går in med kreditgarantier på 1 miljard kronor för att möjliggöra lån. Utvecklingen har de senaste åren gjort det svårt för många lantbruksföretag att få investeringslån vilket även försvårar ägar- och generationsskiften. Utökade kreditgarantier ger möjlighet för Tillväxtbolaget eller liknande aktörer att låna upp mer kapital som kan komma fler företagare till gagn till rimliga lånekostnader.
Sverige har decennier efter decennier gått miste om potentiella kosläpp. Nu kan vi vända trenden och möjliggöra så fler familjer kan uppleva kosläpp och samtidigt lära sig mer om jordbruk och god djurhållning.
Vi är övertygade om att fler vill se en utveckling där djurvälfärd går hand i hand med lönsamhet, konkurrenskraft och stärkt biologisk mångfald. Regeringen och riksdagen, ta nu chansen att skapa en tryggare, lönsammare och mer konkurrenskraftig framtid för Sveriges lantbrukare.
Och därmed stärka livsmedelsberedskapen.
Mikaela Johnsson, Grisföretagare och lantbrukare, vice ordförande LRFs riksförbundsstyrelse Joakim Borgs, Mjölkföretagare och lantbrukare, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse Nils Björid, regionordförande LRF Jämtland