Alléns nuvarande utseende där hållplats 4 är inplanerad. Arkivbild

Ifrågasatt skydd - kommunen vill ta bort björkarna i Kyrkgatans allé

ÖSTERSUND (JT) Länsstyrelsen har endast delvis beviljat dispens för att ta bort träden, men kommunen överklagar efter en annan tolkning av riksintressets grunder. I ett yttrande till Mark- och miljödomstolen skriver man ”ordet esplanad nämns inte i stadsplanen”.

Publicerad

Turerna har varit många kring vad som ska hända med Kyrkgatans allé i samband med den nya bussgatan genom staden, Östersundslänken. I början av juli beviljade länsstyrelsen endast delvis dispens från att ta bort träden, som är skyddade av generellt biotopskydd genom sina naturvärden, vilket innebär att det är förbjudet att skada träd som ingår i en allé.

Dessutom är den skyddad genom riksintresset för sina estetiska och kulturhistoriska värden i egenskap av att utgöra en del av det sena 1800-talets stadsbild och stadsplan. För tre av de planerade hållplatserna beviljade länsstyrelsen dispens men inte för hållplats 4 som är inplanerad till Kyrkgatan, cirka 50 meter söder om Gustav III Torg (Busstorget).

Motiveringen lyder: ”Om ytterligare träd försvinner vid hållplats 4 finns risk att esplanaden inte längre kommer vara en esplanad, eftersom det inte blir tillräckligt många träd i rad. Åtgärderna bedöms därmed kunna påtagligt skada riksintresset. Ansökan ska därför avslås i denna del.”

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS