Svenskt kött – varken trygghet eller djurvälfärd i världsklass
Replik på tidigare debattartikel:
https://www.jamtlandstidning.se/lagg-svenskt-pa-grillen-och-investera-i-skyddet-av-vart-land/275552
Tror verkligen svenska folket fortfarande på myten om att Sveriges djurhållning är ”världsbäst”? Det visar bara hur effektivt en lögn blir ”sann” när den upprepas tillräckligt ofta – särskilt när politiker som Kristdemokraterna aktivt förstärker den.
I en insändare uppmanar KD-profiler oss att ”lägga svenskt på grillen” (underförstått döda ickemänskliga djurs kroppsdelar) – i trygghetens, säkerhetens och djurens namn. Men inget av detta tål granskning.
Vetenskap och granskande journalistik har gång på gång visat att även svensk industriell djurhållning innebär trånga utrymmen, stress, smärta, slakt av barn (ex. kalvar, kycklingar) och liv som avslutas långt före artens naturliga ålder. Att antibiotikaanvändningen ska vara lägre än i andra EU-länder är inte detsamma som att systemet är etiskt försvarbart.
Samtidigt lyfter KD aldrig vikten av att stödja svenskt växtbaserat jordbruk – trots att detta är mer resurssnålt, klimatsmart och framtidssäkrat. När trygghet och självförsörjning diskuteras borde satsningar på baljväxter, spannmål, frukt och grönsaker stå i centrum – inte fler djurfabriker.
Att beskriva köttkonsumtion som en patriotisk handling är både ohederligt och farligt. Klimatforskningen är tydlig: animalieindustrin måste minska om vi ska bromsa uppvärmningen, skydda ekosystemen och trygga matförsörjningen. Att KD vill öka produktionen, sänka miljökrav och fortsatt normalisera våld mot djur är ett svek – mot klimatet, djuren och framtiden.
Och varför denna blodiga iver från ett parti som säger sig stå för kristna värderingar? Är det pengar som talar -eller smaklökars makt? Ett samhälle med etisk ryggrad bygger inte sin kultur och landets säkerhet med likdelar, ”som förgyller sommaren”, utan med omställning, växtbaserad mat och verklig solidaritet.
Johanna Månsson