Ung Reporter

Foto privat Marcella är övertygad om att responsen blir stor från byborna i Järpen när man nu återstartar Kupan

Ska Kupan öppna igen i Järpen?

JÄRPEN(JT) För några år sen stängde Röda Korset Kupan i Järpen och det var många upprörda miner i byn när platsen som varit en viktig samlingspunkt försvann. På grund av ekonomiska skäl hade de inget annat val än att stänga ner butiken.

Publicerad

Efter stor efterfrågan påbörjade Åre kommuns Röda Kors krets jobbet mot en ny Kupa i Järpen. Planerna är att ha en mindre lokal, inga anställda utan i stället volontärer och att skapa en mötesplats som är till för alla.

Marcella Simms är styrelseordförande i Röda Kors kretsen och en av de som jobbar flitigt med att få tillbaka second hand-butiken i Järpen. Hon var en av de som jobbade i den förra Röda Korset-butiken och berättar att det var väldigt sorgligt att tvingas lägga ned.

–Det var många som var ledsna och besvikna som hörde av sig till oss och ville att vi skulle starta en ny kupa i Järpen.

På grund av efterfrågan bestämde Röda Kors kretsen att försöka starta en ny second hand-butik. Det första steget säger Marcella var att kolla om det fanns folk som kunde tänka sig ställa upp ideellt.

–Vi bestämde nämligen att inte ha några anställda och att lokalen skulle vara mindre än den tidigare.

Hon menar att de vill hålla kostnaderna nere och göra butiken mer hållbar på längre sikt.

Styrelsen är det drivande när det kommer till en uppstart av butiken men Marcella menar även att det är fler som är intresserade att hjälpa till.

–Det är över 50 personer som har anmält att de är intresserade av att vara med och de kommer successivt dras in i arbetet.

Hon berättar att Röda Korset bygger på frivilligt arbete utan lön och att 14 miljoner volontärer jobbar med verksamheten över hela världen för att hjälpa andra. Man behöver inte vara medlem för att anmäla sig som frivillig men dock ska man vara enig men värderingarna om människors rätt, lika värde och medmänsklighet.

–Man får en utbildning som frivillig där man bland annat får kunskaper om verksamheten men också säkerhet, första hjälpen och psykologisk första hjälpen, berättar hon

Röda Korset är en kris- och katastroforganisation som bygger på att de finns lokalt. Skulle det hända något allvarligt i Åre kommun som en brand, ras, större trafikolyckor så finns vi som en resurs.

–Vi kan ge medmänskligt stöd, säger Marcella.

Utgångspunkten för detta arbete finns i mötesplatsen och det är därför viktigt med frivilliga som kan ställa upp.

–Det är mycket som måste göras innan vi kan komma igång, lokalen ska fixas, alla ska utbildas och vi ska diskutera om hur vi får verksamheten så bra som möjligt.

Marcella är övertygad om att responsen blir stor från byborna i Järpen men även från andra delar av kommunen. De har fått många intresseanmälningar från personer som på olika sätt vill involvera sig i butiken.

–Röda Kors kretsen har flera mål med butiken, dels att skapa ännu en trivsam second hand butik och mötesplats för invånarna i kommunen med billiga kläder och prylar.

Hon menar även att de vill göra det enklare för folk att kunna handla på ett mer miljövänligt sätt och strävar efter att det ska bli ett större återbruk i kommunen.

–Vi vill också kunna dra in pengar till Röda korsets hjälparbete och verksamheter i länder som Ukraina, Somalia, Sudan och även Sverige.

Marcella säger att ofrivillig ensamhet är något de bland annat kommer jobba lite extra mot i Åre kommun.

Powered by Labrador CMS