Annettes dotter Johanna visar den lilla silkeshönan, som kanske lämnades vind för våg av en tidigare ägare. Den har fått namnet Lillemor.

Höns de nya sommarkatterna – överges efter semestern

OFFERDAL (JT) Det har blivit allt vanligare att skaffa höns. För visst är det mysigt att gå och plocka varma, nyvärpta ägg och se hönor som sprätter och pickar. Men en del skaffar dessa fjäderfän enbart för att ha till sitt sommarboende. Hönsen har blivit de nya sommarkatterna.

Publicerad Senast uppdaterad

För ett problem uppstår när den härliga semestern börjar närma sig sitt slut och kosan ska styras mot hemstaden. Att bara släppa ut hönsen har blivit en allt vanligare lösning. Ja, det har till och med blivit det nya sommarkattsproblemet. Men hönorna blir lätta offer för rävar och andra djur. I vissa delar av landet har det därför kläckts möjligheten att hyra hönor över sommaren, för att försöka komma till rätta med problemet.

I Grötom i Offerdal hittades en fin liten silkeshöna invid en liten, öde skogsväg häromveckan. Trots efterlysning på Facebook, hörde ingen av sig. Annette Heggevold Jansryd och maken Claes har en visningsgård i Åflo med getter, höns, minigrisar, hundar, katter, gäss, får och hästar. De har också ansökt hos Länsstyrelsen att få vara jourhem åt djur som haft det svårt. Annette tog sig an den lilla hönan, som tillhör en av de av de äldsta tamhönsraserna i världen.

Hon visade sig ha kvalster, så jag måste behandla henne innan hon kan släppas samman med min övriga flock. Dessutom har någon färgat henne med rosa färg i tofsen på huvudet. Det är en jättefin liten silkeshöna, det är hemskt om det är så att någon bara lämnade henne åt sitt öde. Jag förstår inte hur folk tänker, säger Annette. Den lilla hönan har fått namnet Lillemor och ska så småningom bli utplacerad i ett nytt hem:

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS