En strålande dag både för hundar, förare och publik.
En strålande dag både för hundar, förare och publik.

Amundsen race – en tradition räddad av Strömsundsborna

STRÖMSUND (JT) Fyrtiofem deltagare från elva länder tävlade i helgen i Amundsen Mid Scandinavian Sled Dog Race i två klasser på 32 respektive 17 mil. Båda klasserna startar vid hembygdsgården i Strömsund, det kortare loppet har 8 hundar i spannet och går i mål i Tåsjö, medan långdistanskörarna med sina tolvhundarsspannar återvänder till mållinjen inne i Strömsund.

Publicerad

Varje år packar Silva Luque och Sara Armendariz från Pamplona in sina 16 slädhundar i vanen och kör mot kallare och snörikare breddgrader där de byter ut hjulen på hundslädarna mot medar.

Det är andra gången de är i Strömsund för att tävla i långdistansklassen på 32 mil i Amundsen Mid Scandinavian Sled Dog Race. År 2018 hamnade de på en fjärdeplats. I tio dagar har de bott i närheten av loppets första vildmarkscheckpoint och tränat i spåren som skoterklubbarna runt om i kommunen har hjälpt till att dra upp.

– Det viktigaste är att ha kul, annars är det meningslöst att tävla, säger Silva och försöker förgäves överrösta ylanden och skallen från slädhundarna som börjar ställa upp sig framför slädarna på parkeringen utanför hembygdsgården i Strömsund.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS