Lotta Falk, till höger, minns stormen Hilde 2013 och beskriver extremovädret Gyda som “lite flurigt”. Här med kollegan Helena Maiorana till vänster. Foto: Anna Westerberg
Lotta Falk, till höger, minns stormen Hilde 2013 och beskriver extremovädret Gyda som “lite flurigt”. Här med kollegan Helena Maiorana till vänster. Foto: Anna Westerberg

Extremovädret härjar, men i Stora Blåsjön tar man det med ro – “Som en vanlig dag hos oss”

FROSTVIKEN (JT) Länet är drabbat av extremovädret Gyda som orsakat översvämningar och trafikolyckor. Men i Stora Blåsjön behåller man lugnet.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det är lite flurigt ute, säger Lotta Falk, delägare i Hotell Stora Blåsjön.

Hon skrattar och tillägger:

– Det blåser, snöar och regnar, men vi har varit med om värre. Lotta syftar på stormen när Hilde drog fram 2013. Under ett dygn föll 40 centimeter nysnö, stora mängder skog blåste ner och cirka 50 elabonnenter i Stora Blåsjön var utan ström i minst en vecka. Lotta tar extremovädret Gyda med ro.

– Barnen är hemma från skolan eftersom skolskjutsarna ställts in, och har precis kopplat upp sig mot lektionen. Det är skönt när det bestäms i förväg så att man kan planera. Det händer några gånger per år att bussen inte tar sig över fjället och man får köra barnen med egen bil.

Lottas man Mats Falk är taxichaufför och körde skolbarn under onsdagen.

– Bilen gick inte att styra, den gled bara åt alla håll och kanter, berättar Mats som kör med bilen tom från Blåsjön ner till Jorm för att hämta skolbarnen.

– Åttiofem procent av sträckan var det lite snö på vägen vilket underlättade. Det var sista biten genom Blåsjön som var extremt hal, säger Mats och tillägger:

– Jag löste det genom att köra väldigt sakta och försiktigt. Under torsdagen har det fallit blötsnö som tillsammans med sandbilen minskat blixthalkan.

– Det blev genast bättre efter att sandbilen varit här. Mats har inte sett några bilar i diket längs sträckan.

– Det var få som var ute och förarna här är ganska vana, menar han.

Mats får medhåll av Gäddede-bärgaren Kent Larsson.

– I Blåsjön är de duktiga på att köra. De är vana och ger sig inte ut om man bedömer att det inte går. Dessutom drar man ner på hastigheten. I Blåsjön kan man det här. Där och i Gäddede är det aldrig några problem, inte bland lokalbefolkningen, uppger Kent som sitter i bärgaren och har just hämtat upp en personbil som kört i diket vid Hoting.

Monica Moberg, Ica-handlare i Stora Blåsjön, tar ovädret med ro. – Hos oss kommer vädret som en tjuv på natten, säger den härdade fjällbon. Foto: Monica Moberg
Monica Moberg, Ica-handlare i Stora Blåsjön, tar ovädret med ro. – Hos oss kommer vädret som en tjuv på natten, säger den härdade fjällbon. Foto: Monica Moberg

– Det är lite besvärligt väglag med mycket snömodd, men det blir bättre ju längre söderut mot Östersund man kommer. Det är ingen ishalka idag, uppger Kent som kör längs E45.

– Jag förväntade mig en liknande ishalka som det var vid nyår i fjol, då behövde fem, sex bilar bärgning samtidigt mellan Backe och Hoting. Men det går riktigt bra om man håller sig i spåren, det är bara att hålla farten, runt 70-80 km/h eller till och med 50-60 km/h.

En annan person som också tar Gyda med ro är Monika Moberg på ICA-butiken Blåsjöfjäll Livs.

– Det är som en vanlig dag här. Det ramlar ner lite snö, men inte just någon vind. Vädervarningarna på nyheterna brukar oftast inte stämma här. Hos oss kommer vädret som en tjuv om natten, säger Monica med ett skratt.

Både Lotta Falk och Monica hyllar väghållningen i Stora Blåsjön.

– Här är de jätteduktiga på att sanda och grusa, menar Lotta. – Väglaget är fint, vi har väldigt bra plogare, säger Monica och tillägger:

– Taxi och Postnord har ställt in, men det hade inte varit några problem att köra hit idag.

Om Monica är en av de bilförare i Stora Blåsjön som Kent Larsson och Mats Falk vittnar om får vara osagt, men nästa uttalande om onsdagens blixthalka påvisar en något härdad fjällbo:

– Det var så fint så igår. Det var nysandat så jag körde till Gäddede. Jag hyser ingen större oro, vi har varit med om värre.

Anna Westerberg 1.Extremovädret härjar, men i Stora Blåsjön tar man det med ro – “Som en vanlig dag hos oss”1.jpg 2.Extremovädret härjar, men i Stora Blåsjön tar man det med ro – “Som en vanlig dag hos oss”2.jpg

Powered by Labrador CMS