— Vi får hålla liv i de maskinsvärd vi har så länge det går, säger entreprenören Åke Eliasson och konstaterar att det i värsta fall kan dröja flera månader innan nya finns att köpa.

Brist på sågsvärd till skogsmaskiner riskerar stoppa avverkningar

HAMMERDAL (JT) Nu slår skogsföretagare över hela Sverige larm. Svärd till skogsmaskinernas sågaggregat har blivit en bristvara. Nu befarar flera maskinentreprenörer med avverkningsuppdrag att svårigheter att få tag på sågsvärd gör att man kan tvingas dra ner på verksamheten.

Publicerad

— Redan i fjol höst såg jag de första tecknen på att det inte stod rätt till. Vi började få problem med att vissa maskinsvärd restnoterades till och från i våra beställningar, säger Lars-Åke Olofsson, säljtekniker för skogsmaskinstillbehör hos Skogma i Hammerdal som är en av landets större leverantörer av maskinsvärd.

— Vi får hela tiden frågor om vi har svärd att sälja. Jag märker att det kan vara snudd på panik hos en del som hör av sig. Man har gjort allt man kan för att reparera och rikta begagnade svärd. Men till slut går det inte längre. Får man inga fabriksnya svärd måste man ställa en eller till och med flera maskingrupper. Men jag måste dessvärre säga att inte ens vi kan få fram det antal svärd vi skulle behöva för att möta efterfrågan, säger Lars-Åke Olofsson och hoppas att Skogma med lite tur kan få hem svärd till halvårsskiftet.

— Men det finns tecken som tyder på att leveransproblemen kan dra ut på tiden ytterligare flera månader.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS