Föreställningens aktörer f.v. Annastina Danielsson, Linnea Larsson-Holm och Margareta Danhard.

Mördande het konstperformance i Hammarstrand

Konstperformance var det i Anders Olof-skolan i Hammarstrand på lördagen inför ett fyrtiotal åhörare. Performancen Yllestrumpebandsmanifestet med idé och manus till den enda föreställningen som spelades under året och det på dagen 226 år efter avrättningen av Stina Nilsdotter från Näset.

Publicerad

Margareta Danhard har under flera års tid har ägnat sig åt att berätta om fyra barnamörderskor, tre från Hälsingland och en från Jämtland, nämligen Stina Nilsdotter från Näset. Hon föddes i slutet på 1750-talet, man vet inte riktigt vilket år det var. En del säger 1758 andra 1760. Hur som helst begav hon sig mot Hälsingland och hamnade till slut hos en bonde i Avholm i Bjuråkers socken som piga.  Nu var Stina gravid när hon kom till gården och hade nog stort besvär att dölja detta. Den 22 dec födde hon en son i ett uthus på gården och med ett strumpeband kvävde och dödade hon sonen och gömde honom i halm tills vidare. 

Väl inne i gården fick hon förklara sina blodiga kläder vilket hon gjorde genom att hävda att hon äntligen fått sin månatliga menstruation vilket bondmoran trodde på.

När Stina sedan skulle hem till Jämtland vilket hon ville, fick hon till en början lift med husbonden som skulle till Hudiksvall på marknaden. Därefter tar hon sig norrut och vid Bjuråkers kyrka gömde hon sin son inlindad i ett par vadmalsbyxor under ett brosteg. När så kyrkvaktmästaren skulle öppna kyrkan och letade nyckeln under bron fann han den lille sonen till Stina.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS