– Innan jag började på Trafikverkets Färjerederi jobbade jag på bogserbåtar i Östersjön och några passagerarbåtar, berättar Mikael. Jag träffade honom som hastigast på Vällviken isen förra fredagen då han plogade den.

Sjökaptenen som skottar isvägarna

STORSJÖN (JT) Nu är snart alla isvägar på Storsjön öppna för säsongen. Vädret har varit gynnsamt så istjockleken har växt till på bästa sätt.

Publicerad Senast uppdaterad

Mikael Göransson, från Slandrom, har styrt färjorna på Storsjön under 20 år. Vintertid handlar det lika mycket om att sköta isvägarna på Storsjön.

– Innan jag började på Trafikverkets Färjerederi jobbade jag på bogserbåtar i Östersjön och några passagerarbåtar, berättar Mikael. Jag träffade honom som hastigast på Vällviken isen förra fredagen då han plogade där. I tisdags morse ringde jag upp honom för att få veta hur det går med arbetet med den tredje isvägen, den mellan Håkansta och Norderön.

– Exakt nu ska vi bryta upp isvägen och skotta undan snön. Först kör en kollega med en så kallad spetsplog för att bryta upp vägen och sedan kommer jag med en diagonalplog och efter mig annan en kollega med en likadan diagonalplog. Allra sist åker ytterligare en kollega i en hyttförsedd fyrhjuling för att kontrollera så det inte spricker och vattnar upp eller om andra farligheter dyker upp när man bryter isvägen, förklarar Mikael.

Få tillgång till alla artiklar på Jamtlandstidning.se

Som prenumerant får du obegränsad tillgång till e-tidningen samt nyheter om stort och smått som sker i din närhet.

Du får nyheter som berör dig och din vardag.

När du prenumererar stöder du också utvecklingen av vår tidning och gör att vi kan fortsätta att bevaka din bygd och se till att du nås av erbjudanden från dina lokala företag.

ack för att du prenumererar på Jämtlands Tidning.

Support

Behöver du hjälp att logga in?
Har du frågor?
Ring eller mejla oss så hjälper vi dig!
063-14 58 32
prenumeration@jamtlandstidning.se

Jämtlands Tidning Digital 1 mån

55 kr

Köp nu

24 timmar digitalt för 15 kr.

15 kr

Köp nu

Powered by Labrador CMS