Ung Reporter

Ulf Olsson och media klassen med deras arbeten.

Storsjögymnasiets mediaelever tog ställning mot rökning

ÖSTERSUND (JT) Media treorna på Storsjögymnasiet har skapat ett projekt om konsekvenserna av rökning. Projektet visar verkligheten från olika sidor när det kommer till rökning. Dem diskuterar konsekvenserna individen kommer lida av, men även hur hela samhället och miljön blir påverkad.

Publicerad

Ulf Olsson är media lärare på Storsjögymnasiet, han berättar att motivationen att göra projektet kom från att han pratade med klassen om konsekvenserna av rökning, han hade kollat upp statistik på dödsorsaker. Bara i Sverige dör ungefär tolv tusen människor per år av rökningsrelaterade sjukdomar.

Ebbe Persson Hollsten och Imre Vincent Pålsson med samma cigarettpaket dem använde under inspelning.

–Så har vi jämfört det med sådana saker som självmord, drunkningar, bilolyckor och så vidare, och så ser vi att statistiken talar sitt tydliga språk. Vi blev lite förvånade att man då till exempel inte lägger kraft på att ta ner antalet döda i rökning, säger Ulf Olsson.

Han fortsätter med att han tycker det är bra att andra dödsorsaker som bilolyckor och drunkningar får uppmärksamhet för att minska dödsfall, men att rökning behöver samma uppmärksamhet. Han jämför hur många som dör av självmord och rökning varje år, det visar sig att självmord ligger på ungefär sextonhundra per år medan rökningsrelaterade dödsfall ligger på tolvtusen.

Ulf Olsson säger att han tycker det är märkligt att det inte läggs fler resurser på att få stopp på rökningsproblemet när statistiken är så tydlig. Ulf Olsson berättar att det är ett viktigt ämne för honom då hans mamma dog av rökning, trots att hon slutade röka några år innan, det var redan för sent.

–Jag vill absolut inte att unga fina människor ska drabbas av det här på något sätt, utan behålla hälsan. Vi ser ju då statistiskt sett att av de som börjar röka idag, är det ofta unga flickor, berättar Ulf Olsson.

Han berättar vidare om att det förekommit att tobaksbolag har hållit ’rökparty’ där dom bjuder in folk att komma och röka. Det blir som en ond cirkel där dem som jobbar i tobaksbolagen måste tjäna pengar och få nya kunder hela tiden eftersom de förlorar viktiga kunder varje år, Ulf säger att det är ett hemskt sätt att behandla människor.

–Om vi har en mor som har gått bort och så har hon småbarn, vad ska du säga till den lilla pojken på fem år? Varför hans mamma dog, ska du säga att hon får skylla sig själv, undrar Ulf Olsson.

Ulf Olsson pratade med mediatreorna om rökning och hur tragiskt det är, klassen tyckte också det var ett mycket viktigt ämne så de bestämde sig för att skapa något digitalt för att få fram budskapet, och fick skapa precis vad de ville. Ulf Olsson berättar att man gjort ett fantastiskt jobb i att ta ställning mot rökning, det är gripande och han är mycket stolt över vad de skapat.

Tindra Kristiansson Larsson visar upp affischerna hon och Echo Jämsä skapade tillsammans.

Ebba Löfgren och Lava Elvstål har tillsammans skapat en serie av affischer, och berättar att dom gjort fyra affischer med samma tema men olika synvinklar på problemet.

–En fokuserar på miljöförstöringen och skövlingen av skogar för att ta fram tobak, säger Ebba Löfgren.

Den andra affischen handlar om passiv rökning och hur det kan leda till svårigheter för både barn och vuxna.

Den tredje handlar om hur mycket mark det går åt till odlingen av tobak, den säger att det är onödigt att använda så mycket mark till tobak när man i stället kan odla mat eller andra saker.

–Den sista handlar om dödsskjutningarna jämfört med antal döda av rökning, säger Lava Elvstål.

Dom säger att man ville ha flera perspektiv på samma problem, det handlar inte bara om individens hälsa, det handlar om hela samhället, miljön och våra medmänniskor.

Ebba Löfgren och Lava Elvstål med deras gripande affischserie.

Ebba Löfgren och Lava Elvstål kom tillsammans på idén, dom fotade även tillsammans men har sedan delat upp bilderna så de redigerat två affischer var. Ebba Löfgren säger att det varit roligt att jobba tillsammans men att det varit ett tungt ämne att läsa på om. Den lilla gruppen har även gjort QR-koder till varje affisch så man kan skanna den, då kommer man till hemsidan man tagit information från och kan läsa mer.

Tindra Kristiansson Larsson och Echo Jämsä har även gjort en affisch. Tindra berättar att tanken bakom deras arbete är att jämföra hur man tror det är att röka och hur det egentligen är, fantasi mot verklighet.

–Jag tycker bara idén var lite rolig, att man ser sig själv, man är lite cool när man röker, men egentligen är man bara äcklig, säger Tindra Kristiansson Larson.

Ebbe Persson Hollsten och Imre Vincent Pålsson valde att göra något lite annorlunda. I stället för affischer skapade de två korta filmer.

–Vi gjorde två filmer, men det var bara en som tog sig hela vägen till mållinjen, och då börjar den som en ’ad’ om hur coolt rökning är, Imre står och röker, men sen råkar han dö där mot slutet av videon, sedan står det hur många personer i Sverige som dör varje år av rökning, säger Ebbe Persson Hollsten.

Båda killarna i gruppen säger att man kommit bra överens och jobbat bra ihop, det hade varit lätt för dom att komma på vad de ville göra eftersom dem båda gillar att använda satir för att få fram budskapet. Det var ett svårt arbete men de jobbade igenom det, dom berättar om lite hinder man upplevt under produktionen.

–Jo, med den här killen som regissör, han drog ut sin inre Kubrick, så vi gjorde över sextio stycken tagningar där han tvingade mig att ramla om och om igen, säger Imre Vincent Pålsson och skrattar.

Ebbe Persson Hollsten svarar att det var ett misstag att spela in så många tagningar då han var tvungen att kolla igenom allt för att kunna redigera ihop filmen. Det var dessutom första gången dom jobbade med en greenscreen.

Båda killarna säger att de är nöjda med resultatet även fast det tog lång tid och var mycket nytt att lära sig. Filmen kan man kolla på om man går in på Storsjögymnasiets estetiska Instagram.

Powered by Labrador CMS