Ung Reporter

Från prisutdelningen i Norrköping.

Elevkåren på Åre gymnasieskola prisas som ”Årets Nystart”

ÅRE (JT) Sveriges Elevkårer delar varje år ut ett pris som kallas guldgemet inom kategorierna: Årets elevkår, Årets insats och Årets nystart. Detta går till elevkårer som utmärkt sig särskilt under året. Priset Årets nystart gick denna gång till elevkåren på Åre gymnasieskola som ligger i Järpen.

Publicerad

Elevkåren på Åre gymnasieskola startades för drygt ett år sen av Matilda Lindvall och Amanda Yusuf. De kände att något fattades på skolan. De tycker att gymnasietiden ska vara den bästa tiden i livet och att något speciellt borde finnas för att förgylla skolgången. Just därför ville tjejerna engagera sig i något som skulle stärka sammanhållningen och gemenskapen mellan eleverna på skolan, och så kom elevkåren till. De resterande styrelsemedlemmarna i kåren idag är Emmy Ekenstam, Ebba Pettersson, Johanna Reis, Elvira Öhrbom, Fanny Leje, Tove Edsholm, Emma Aunsmo, Rut Cronheden Mossfeldt och Emil Lindmark.

Elevkåren gör på gymnasieskolan gör många olika saker. Bland annat uppmärksammar de viktiga frågor, håller i olika event, styr upp turneringar och tävlingar, planerar inför speciella datum/traditioner samt inför nya traditioner på skolan.

Matilda, Tove och Amanda berättar om några av de största tillställningarna de anordnat:

Diplomet med motivering till att elevkåren blev Årets nystart,

-I våras styrde vi upp en brännbollsturnering, i påskas hade vi en påskäggsjakt med priser, i höstas fixade vi en fest och på halloween hade vi filmvisning på bion.

Tjejerna berättar att få sitta med en grupp av kompisar och jobba mot utveckling är bland det roligaste de varit med om trots att det är en del jobb bakom.

-Att se hur skolan förändras samt att eleverna får uppleva roliga saker är underbart.

Elevkåren vann priset för Årets nystart 2022. Den kår, som etablerat en aktiv verksamhet på kort tid och tagit sig an alla utmaningar som medföljer när man startar en kår, skulle få ta priset Årets nystart. Matilda och Amanda berättar att prisutdelningen ägde rum i Norrköping på elevkårsgalan som var en del av Kongress22. Vinnarna blev utsedda av en jury och styrelsen för organisationen Sveriges elevkårer delade ut priserna.

-Att vi vann var som ett kvitto på all tid och allt jobb vi lagt ned för att få det att fungera, vilket kändes väldigt värdefullt, säger de.

De menar att det var en fantastisk känsla att få ta emot priset och att det även kom som en extra push och motivation för att fortsätta lägga ned energi på allt de gör och vill göra framöver.

-Vi trodde aldrig att vi skulle vinna, att vi ens blev nominerade var en ära.

Tjejerna talar om att det följde med en motivering till varför de vann som beskriver deras engagemang väldigt bra. Det var något som betydde väldigt mycket för kåren.

Det är mycket jobb och energi som ligger bakom elevkårens olika arrangemang och styrelsen består av många drivna elever som alla tillför viktigt arbete och ihärdighet.

-All planering vi gör kräver mycket tid och arbetsförmåga för att det ska bli så bra som möjligt.

Denna ambition som de har kan vara anledningen till att just de vann Årets nystart.

Vad har ni för planer framöver?

-Våra kortsiktiga planer är såklart att anordna fler roliga event och vi ser fram emot student-slutspurten och vår traditionella brännbollsturnering.

De berättar att de även kommer att satsa mycket på att värva fler medlemmar och styrelsemedlemmar eftersom de planerar att elevkåren ska kunna fortsätta även efter att de gått ut skolan.

-Vi som går i trean och sitter i styrelsen måste avgå från styrelsen vid kommande årsmöte och jobbar mycket för att nya elever från ettan och tvåan ska bli intresserade av att fortsätta detta arbete.

Deras mål är att kåren ska utvecklas och bli en stark röst på Jämtlands Gymnasium Åre i Järpen.

-Vi hoppas att nya elever vill ta på sig jobbet i elevkåren och tillsammans förgylla gymnasietiden på skolan.

Powered by Labrador CMS