Ung Reporter

Grön Ungdom håller till i Miljöpartiets lokal på Storgatan 1 bredvid torget.

Grön Ungdom åter i Östersund

ÖSTERSUND (JT) Efter att ha legat nere i några år startar nu några unga i Östersund upp Grön Ungdom igen. Första stora mötet tog plats i miljöpartiets lokal bredvid Stortorget i Östersund i onsdags.

Publicerad

Nystartandet av Grön Ungdom i Östersund har mötts med stor glädje och över tjugo personer av olika åldrar och bakgrunder kom på första mötet.

- Jag och min kompisgrupp har alltid snackat mycket politik på fritiden. Sen som en reaktion på högerregeringen vi verkar få nu så vart vi extra engagerade att starta upp det förbundet med den politik som står oss närmast hjärtat, säger Freija Henriksson Ahlström, en av grundarna av Grön Ungdom Östersund.

Erik Smith Jönsson från Grön Ungdom

- Vi kände att det inte fanns nog med organisationer på vänstersidan och att många ungdomar som är med i till exempel SSU eller Ung Vänster kände att det behövs mer grön politik, säger Erik Smith Jönsson, även han en av grundarna.

Sektionen i Östersund lades ner 2016, efter att ha funnits sedan 1996. Nu startas det upp igen av ett gäng gymnasieungdomar som känner sig oroliga över extremhögerns framfart i Sverige.

- Jag tror att det är det är det att vi tar fram något nytt och fokuserar mycket på klimatet. Som är något som till exempel Socialdemokraterna har fokuserat mindre om, de pratar mycket mer om kriminalitet än vad de brukade göra, säger Erik Smith Jönsson.

Freija Henriksson Ahlström

Den 21:a September hade Grön Ungdom sitt första riktiga öppet-för-alla möte. Då bjöds det på pizza och ett stort gäng intresserade ungdomar satt och snackade politik och lyssnade på en föreläsning av miljöpartiets historia.

- Vi vill ta politiken närmare ungdomar, göra så att fler blir engagerade men också visa att vi inte är ett enfrågeparti utan att vi också har flera frågor att prata om, som att vi är väldigt anti krig till exempel, säger Erik Smith Jönsson.

Grön Ungdom är påväg att bli en väldigt aktiv organisation i Östersund. När möten ska hållas är inte helt satt än men det blir antingen varje eller varannan vecka. Planen är då att det ska bjudas in politiker och andra för att föreläsa, samt att bara ha kul och snacka politik.

- Vi planerar att ha föreläsningar om till exempel kärnkraft och energi eller också om integration, säger Erik.

- Vi vill fokusera mycket på feminism och jämställdhet, med till exempel gratis mensskydd i skolorna, säger Freija Henriksson Ahlström.

Powered by Labrador CMS